Четирима севернокорейци бяха открити днес в малка дървена лодка в южнокорейски води, съобщиха представители на Сеул, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. 

Плавателният съд е бил спрян близо до южнокорейския източен град Сокчхо, след като е бил забелязан близо до Северната разграничителна линия - морската граница между двете корейски държави, предаде Ройтерс. Четиримата души са заявили, че са от Северна Корея, съобщи бреговата охрана, а изявление на армията гласи, че севернокорейците са заподозрени в дезертьорство в Южна Корея и са били задържани с помощта на бреговата охрана.

Южнокорейската обществена телевизия, цитирайки неназован представител на правителството, съобщи, че четиримата севернокорейци - един мъж и три жени, са семейство. Телевизията каза, че те не са били въоръжени и не са носили военни униформи, когато са били открити. Министерството на националното обединение отказа да даде повече подробности за четиримата задържани, като заяви само, че в момента тече разследване, а севернокорейската държавна медия до момента не е дала изявление по въпроса.

Севернокорейските дезертьори трябва да бъдат разпитани от южнокорейските власти, за да се установи дали желанието им да се преселят в Южна Корея е искрено. През 2019 г. Южна Корея депортира двама севернокорейски рибари, които са казали, че искат да се преселят, но след това е било установено, че са престъпници, убили 16 души. По-рано няколко севернокорейци бяха арестувани, след като южнокорейски следователи научили, че те са шпиони, които са влезли в страната под претекст, че са дезертьори.

Ако четиримата севернокорейци, открити днес, се окажат истински дезертьори, това ще е вторият случай тази година, при който севернокорейци бягат в Южна Корея по море. От края на 90-те години на миналия век до момента повече от 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея заради бедност и политически репресии. По-голямата част от тях са влезли в страната през сухоземната граница с Китай, избягвайки морския маршрут, тъй като той е по-опасен.