Северна Корея не отговаря на опитите за преговори по случая с избягали на нейна теорията американски войник Травис Кинг, обяви Вашингтон. 

Пентагонът се е свързал със Северна Корея. Доколкото разбирам, тези съобщения все още не са получили отговор, обяви говорител на ведомството, цитиран от BBC. 

Редник Кинг прекоси демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея във вторник. Досега няма информация за неговите местонахождение и съдба. Не е ясно също така дали войникът е дезертирал или се надява да се върне в родината, уточнява британската медия. Предполага се, че Кинг се намира в севернокорейски арест.

"В най-добрия случай американският войник ще се завърне безопасно у дома с цената на някаква пропагандна победа за Пхенян, а официалните лица на САЩ и Северна Корея може да имат възможност да възобновят диалога и контактите, които бяха в застой по време на пандемията", коментира пред BBC професорът по международни изследвания Сеул Лейф-Ерик Ийсли. 

Казусът се случва в особено напрегнат период между Вашингтон и Пхенян. Отношенията им рязко се влошиха през последните години, докато тестват десетки все по-мощни ракети, способни да носят ядрени бойни глави. 

В своите съвети за пътуване, американските власти призовават гражданите си да не пътуват до Северна Корея - една от най-изолираните държави в света - поради "продължаващия сериозен риск от арест" и "критичната заплаха от неправомерно задържане". 

Според експерти Северна Корея може да освободи Кинг заради ниския му ранг и съответно ниската "разузнавателна стойност".

Какво е известно за пресичането на границата от 23-годишния Травис Кинг? 

До момента е известно е, че Кинг имал проблеми в Южна Корея. Преди няколко месеца се сбил в Сеул и блъснал полицейска кола. Затова го задържали за два месеца в ареста. Той бил освободен на 10 юли, след като излежал присъдата си. В понеделник трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, където срещу него да бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки и да бъде уволнен от служба. 

Според официални представители в понеделник Кинг е бил отведен на летището и ескортиран до митницата. Но вместо да се качи на самолета, той напуснал летището и по-късно се присъединил към туристическа обиколка на корейското гранично село Панминджон в демилитаризираната зона.

Засега не е ясно как Кинг е стигнал до границата, как е прекарал часовете между напускането на летището в понеделник и пресичането на границата ден по-късно. "Има много неща, които все още се опитваме да научим", заявиха военните на брифинг за медиите. 

Майката на Кинг Клаудин Гейтс каза пред ABC News, че не може да си представи, че синът ѝ ще направи подобно нещо. "Той трябва да е полудял", каза тя. 

Бягството на войник в Северна Корея е първият подобен случай от 1960 г. насам.