Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, се включи днес по обяд в Берлин в протестната кампания "По пладне срещу Путин", предаде Ройтерс.

Преди изборите Навална призова поддръжниците си да отидат до урните по едно и също време - на обяд в неделя - и да дадат гласа си за всеки кандидат, но не и за Владимир Путин. Днес тя дойде пред руското посолство в Берлин, за да гласува, отбелязва Франс прес.

Руският опозиционер Борис Надеждин, който беше отстранен по-рано от предизборната надпревара, също е участвал в днешните протести - в столицата Москва, предаде ДПА и БТА.

Надеждин е бил посрещнат с аплодисменти от студенти в избирателната секция в комплекса на Московския физико-технически институт (МФТИ), както показва видеоклип, публикуван днес в социалната мрежа "Телеграм".

"Мисля, че все още имате шанс да гласувате за мен", заяви той пред събралите се и допълни, че планира да публикува свои собствени екзитполове след затварянето на секциите. Според него те ще са много по различни от очакванията на властите.

Политикът, който преподава в МФТИ, благодари за подкрепата и обеща да продължи борбата. Неговата цел е партията му "Гражданска инициатива" да спечели следващите парламентарни избори в Русия.

Надеждин, който е категорично против войната на Русия срещу Украйна, привлече внимание през януари, когато хиляди руснаци се наредиха на опашки за подписка за издигането на кандидатурата му. 60-годишният Надеждин каза, че е успял да събере два пъти повече от необходимите 100 000 подписа, но контролираната от Кремъл ЦИК на Русия все пак го дисквалифицира с обяснение, че много от тях са били сбъркани. Руските съдилища по-късно отхвърлиха обжалването на Надеждин срещу изключването му от изборите.

Десетки хора, наредили се за опашка, за да пуснат бюлетина по обяд като част от обявените протести в последния ден на руските президентски избори, са били арестувани, съобщи ДПА и БТА, позовавайки се на правозащитници.

Правозащитният медиен проект "ОВД-инфо" в ранния следобед е преброил около 50 ареста, половината от които в град Казан, на около 700 км източно от Москва. Съобщава се също така за арести в столицата и в Санкт Петербург.

Мнозина от арестуваните са отишли да гласуват точно по обяд като част от протестната кампания "По пладне срещу Путин", целяща да демонстрира съпротива срещу начина на провеждане на изборите. Протестът беше подкрепен от последователите на Алексей Навални - руският опозиционер, починал миналия месец в наказателна колония в северната част на Русия.

Част от арестите не са били извършени в пределите на избирателните секции. Според докладите една от активистите е била задържана на излизане от дома си в Санкт Петербург. Някои от задържаните са били освободени малко след това.

Според Ройтерс хиляди хора са се събрали около избирателните секции в цяла Русия в неделя, за да участват в протест, който според антикремълската опозиция е бил мирен, но символичен политически протест срещу преизбирането на президента Владимир Путин.

В акцията, наречена "По обяд срещу Путин", руснаците, които се противопоставят на стопанина на Кремъл, отидоха до местните избирателни секции по обедно време, за да гласуват с невалидна бюлетина или да подкрепят един от тримата кандидати за президентския пост наред с Путин, който се очаква да спечели съкрушителна победа. Други пък казаха, че на бюлетината за гласуване ще напишат името на опозиционера Алексей Навални, който почина миналия месец в затвор в Арктика.

Огромната територия на Русия обхваща 11 часови зони, поради което е трудно да се прецени колко хора са се включили в протестите, посочва Ройтерс. Дължината на опашките във всяка избирателна секция, показан на канала на Навални, варираха от няколко десетки до няколкостотин души.

Журналистите на Ройтерс видяха леко увеличение на потока гласоподаватели, особено на по-млади хора, по обяд в някои избирателни секции в Москва и Екатеринбург, като опашките бяха от по няколкостотин души, а на някои места - хиляди.

Според Леонид Волков, помощник на Навални в изгнание, който беше нападнат миналата седмица във Вилнюс, стотици хиляди са се стекли в избирателните секции в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове. Ройтерс не можа да провери независимо тази информация.

В избирателните секции в руските дипломатически мисии в Австралия, Япония, Армения, Казахстан, Германия, Великобритания стотици руснаци се наредиха на опашка по обяд.