Кортежът му е бил атакуван от хусити и заедно с експрезидента загина и шефа на неговата служба за охрана, съобщи „Ройтерс“. Така Салех стана вторият бивш президент на арабска страна, убит след безредици в страната си след Муамар Кадафи.

Смъртта на Салех е на път да измени коренно обстановката в Йемен, най-бедната арабска страна от района на Персийския залив, разтърсвана от гражданска война, в която участие взима и армията на Саудитска Арабия, съобщи „Ал Джазира“.

Въпросът е в това, че на 2 декември, малко преди да бъде убит, експрезидентът обяви, че напуска коалицията си с хуситите и променя отношението си към Саудитска Арабия.

Именно Салех и хуситите бяха противници на саудитите в гражданската война, започнала като метеж срещу президента на Йемен Мансур Хади. Точно Салех бе човекът, който снабди с оръжие от Иран хуситите и заедно със собствената си лична гвардия започна атаката срещу Хади.

Действащият президент трябваше да бяга в Саудитска Арабия, а армията на саудитците влезе в страната, за да го върне начело на държавата. Сега хуситите и близките до Салех военни части със сигурност ще започнат война помежду си заради смъртта на експрезидента.

Това ограничава възможностите на Иран да наложи волята си в Йемен с помощта на хуситите и дава добри перспективи на коалицията, начело със Саудитска Арабия да установи пълен контрол над Йемен, коментират експерти.