Невзривена бомба от времето на Втората световна война, която, след като бе намерена, предизвика една от най-големите евакуации в мирно време в историята на Великобритания, бе детонирана успешно в открито море, съобщи днес британското министерство на отбраната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Огромната 500-килограмова бомба бе намерена във вторник в задния двор на къща в Плимут, пристанищен град на югозападното крайбрежие на Великобритания. Повече от 10 000 местни жители бяха евакуирани, за да се гарантира тяхната безопасност, докато под военен конвой невзривената бомба бе транспортирана през гъсто населен жилищен район до спусково съоръжение и качена на ферибот, откъдето бе превозена в открито море.

Полицейските служби на графство Девън и графство Корнуол казаха в петък, че бомбата ще бъде пренесена до дока "Торпойнт Фери", за да бъде спусната в морето от другата страна на вълнолома.

Решението да се премести бомбата беше взето, след като специалисти по обезвреждане на бомби направиха оценка на риска и заключиха, че в случай на детониране на устройството в двора, опасността от значителни щети, включително разрушаване на няколко къщи, ще бъде прекалено голяма.

"Това е вариантът с най-малко възможни последствия", заяви старши полицейски офицер Фил Уилямс.

Основната железопътна линия в града беше затворена, тъй като минава през кордона, докато фериботите бяха спрени, а автобусите - отклонявани. Училища и детски градини също бяха затворени, а всички търговски обекти в зоната на кордона получиха указания за евакуация, за да се осигури гладкото протичане на операцията.

Плимут, където векове наред се разполагат големи британски военноморски бази, е бил един от най-тежко бомбардираните градове във Великобритания по време на Втората световна война. По данни на местните власти при 59 отделни въздушни нападения в града са загинали 1174 мирни жители. В резултат на набезите от въздуха в Плимут са били разрушени почти 3800 жилища, а на още 18 000 са били нанесени сериозни щети.