В неделя вечерта президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че на предстоящата в понеделник среща на върха за Западните Балкани в Берлин на сръбската делегация ще ѝ бъде много трудно и я очакват "странни моменти" заради формата на срещата и избора на участници, пише белградският ежедневник "Политика".

,,Нямам нищо против (премиера на Словения Мариян) Шарец, но защо Шарец, а не (премиера на Румъния Виорика) Дънчила, защо (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович, а не (унгарският министър-председател Виктор) Орбан, защо не (премиерът на България Бойко) Борисов'', заяви Вучич в ефира на сръбската телевизия "Пинк".

Той отбеляза, че не е поканен Милорад Додик, за когото припомни, че е получил повече гласове от гражданите на Босна и Херцеговина на последните избори от Денис Звиздич.

,,Сега всички ще кажат, че Косово е независимо, затова са поканени - да кажат колко безотговорно би било да се разговаря за това, което Сърбия би могла да получи'', заяви държавният глава.

,,Затова говорих за разграничение (демаркация), за да получим нещо... Сега знам, че няма да можем да се преборим за тази идея. Сръбската делегация обаче ще бъде единствената, която ще говори срещу независимостта на Косово'', обясни Вучич, цитиран от "Фокус".

,,Разбира се, ще бъде трудно, но това не е първият път. Но, както ви казвам, ние сме избрали да се борим за страната. Ние трябва да се борим'', отбеляза сръбският лидер.

Вучич очаква в понеделник в Берлин да се говори за европейското бъдеще, страните от ЕС, за разширяване и той лично се надява на позитивни сигнали.