Разрешаването на косовския въпрос е възможно само по пътя на компромиса, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич днес в Берлин преди срещата, посветена на Западните Балкани тази вечер, съобщи ТАСС.

"Ако никой не иска да направи компромис, а мисли, че въпросът може да бъде решен чрез натиск, то никакъв натиск върху Сърбия, включително поставяне на условия за присъединяване към ЕС, няма да помогне", каза Вучич.

Сръбският президент отново каза, че не очаква големи успехи от срещата в Берлин. Според него продължаването на диалога между Белград и Прищина е възможно едва след отмяна на въведените от Косово мита за сръбските стоки.

През последната година Белград и Прищина активно обсъждаха компромисно решение, свързано с корекция на границата и размяна на територии, припомня ТАСС. САЩ подкрепят тази идея, като настояват за окончателно решение, което предполага корекция на границата между Сърбия и Косово. Германският канцлер Ангела Меркел се изказа против промяна на границите на Балканите, като подчерта, че всички страни от региона и без това имат перспектива за присъединяване към европейската общност.