Сръбският президент Александър Вучич заяви в обръщение към нацията днес, че ще реши дали да отиде на среща в Брюксел относно ситуацията в Косово и че това ще бъде тактическо решение, тъй като в момента няма диалог с премиера на Косово Албин Курти, предаде Танюг.

На въпрос как ще коментира призива на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел за кризисна среща на Вучич и Курти в Брюксел следващата седмица, сръбският президент заяви, че "подобен разговор е безсмислен", тъй като по думите му само от него се очакват отстъпки. "Няма къде повече да отстъпвам, бих го направил за милионен път, но няма къде, нямам какво повече да отстъпвам", подчерта Вучич.

Той каза също, че разговорът с Курти е безсмислен, докато не освободи арестуваните в Косово сърби. Вучич добави, че е разговарял с "отчаяни" сърби от Косово и че те искат да запазят мира, но не знаят как, предаде БТА.

"Хората искат да запазят мира, но не знаят как, но съм сигурен, че ще предприемат активни действия и в предстоящия период. Видовден е важен ден в сръбската история, на Видовден всичко се вижда, както се казва, и тогава, сигурен съм, сърбите ще предприемат стъпките за своята свобода в съответствие с нормите на международното публично право", каза президентът.

Вучич заяви още, че Сърбия спира да информира публично международната общност за стратегическите си планове във военния сектор.

"Що се отнася до нас, вече няма да информираме никого за нищо друго освен за повишаването и понижаването на бойната готовност и задълженията, които имаме към НАТО и които ще изпълняваме съгласно Резолюция 1244", посочи той.

"Страната ни направи всичко възможно да запази мира, но колкото и да се опитвахме да бъдем сериозен партньор на европейските сили, те никога не са гледали на нас по този начин, винаги сме били виновни, дори и да нямаме вина", подчерта още президентът на Сърбия.

"Предстоят ни много стратегически решения през следващите няколко дни, ще се опитаме да запазим мира, но няма да позволим по-нататъшен тормоз и застрашаване на живота на сръбския народ, направихме всичко и дадохме всичко от себе си", добави Вучич.

Според него "срещу Сърбия се води хибридна война" и косовският премиер Албин Курти има подкрепата на западните страни да извършва терор срещу сърбите.

"Ситуацията е най-сложната за последните 24 години, нашият народ е подложен на жестока атака, знам колко сме малки в сравнение с НАТО и че нашата политика трябва да бъде развитие и икономически напредък, но съм наясно колко застрашен е нашият народ ", каза президентът.

Той отправи критики и към дейността на мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово (ЕУЛЕКС).

"Простреляха шестима сърби в Косово и Метохия и никой не е задържан, ЕУЛЕКС казва, че следи отблизо ситуацията, но не следи нищо, освен че сърбите са прогонвани, а за ареста на трима албанци Сърбия е заплашвана косвено и пряко", каза президентът.