Белград и Прищина взаимно се обвиняват за ескалирането на напрежението в Северно Косово, при което загинаха четирима души. Трима сърби са убити, а други двама са тежко ранени след като в Косово бе застрелян полицай в северното село Банска, населено предимно с етнически сърби.

"По наша информация са убити трима сърби от Косово и Метохия", каза президентът на Сърбия Александър Вучич на пресконференция снощи, предаде ТАСС. "Двама от тях са убити със снайперско оръжие от далечно разстояние. Те са били убити без причина", каза той. "Двама души са тежко ранени. Има вероятност и четвърти да е бил убит", каза още Вучич.

Снощи косовските власти обявиха, че манастирът в Банска, където въоръжени мъже се барикадираха след убийството на косовски полицай, е "под контрол" и ситуацията се е успокоила, предаде Франс прес. Манастирът беше нападнат в нощта срещу неделя с блиндиран автомобил от въоръжена група от 30 души, влезли в сблъсъци със силите на реда. Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че зад нападението стоят организирани престъпни групи с политическа, финансова и логистична подкрепа от Белград. Вучич отхвърли обвиненията като заяви, че нападателите са били местни косовски сърби.

Сръбският президент даде да се разбере, че страната му никога няма да признае независимостта на Косово, независимо на какъв натиск бъде подложена.

"Всичко, което се случи, засили убеждението ми, че никога няма да признаем независимостта на Косово. Може да правите каквото искате, ние никога няма да признаем независимостта на Косово. Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово", подчерта Вучич.„

Сръбският президент също така заяви, че представители на КейФор са помагали на полицията на Косово в операцията срещу местни сърби и фактически са дали на Албин Курти (премиера на Косово - бел. ред) картбланш за тяхното убийство.

"Тук има нещо, което прави силно впечатление. Само за час и двадесет минути по наши оценки няколко десетки сърби са били напълно обкръжени. Очевидно това е било извършено съвместно с международните сили, в материално-технически план и с всички други средства", заяви Вучич.

"Срещу тях бе извършено жестоко нападение. Ние си задавахме въпроса защо това не беше направено от представители на силите на КейФОР, тогава жертвите щяха да бъдат по-малко. Те са дали на Курти картбланш, както се казва, за да се разправи с терористите и да бъдат убити колкото се може повече хора", каза Вучич.