Сърбия иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради заплахите за сигурността на нейните граждани в Косово и Метохия. Освен това настояваме мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КейФОР) да демилитаризират въоръжените формирования на косовските албанци. Това заяви в обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг и ТАСС.

""Сръбският народ е опрян до стената и затова ще поискам спешен разговор с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, където и да е в света, за да проведем финални преговори и да очертаем ситуацията, да кажем какво можем да направим - и това, което вече не можем да направим", добави държавният глава.

Същевременно министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза, че изявлението на британския депутат и председател на комисията по външна политика на британския парламент Алиша Кърнс, че Сръбската православна църква участва в контрабандата на оръжия от Сърбия към Косово, е част от пропагандната война, която се води срещу Белград и цели да изгони Сръбската православна църква от Косово.

"Това е нов начин за разширяване на обвиненията (по адрес на сърбите), които продължават от години, и повече от 10 години се повтаря, че Северно Косово е криминализирано, а сега е включена и Сръбската православна църква. Тя е една от пречките за тях, защото Сръбската православна църква е много важна за оцеляването на нашия народ и е необходимо тя да бъде идентифицирана с престъпниците", каза Дачич пред телевизия Пинк.

Британският депутат Алиша Кърнс предупреди тази седмица, че контрабандно се пренасят оръжия от Сърбия в линейки до православни църкви в Косово. В дебата, проведен във вторник в британския парламент, тя каза, че КейФОР е наясно с това.

Дачич добави, че такова обвинение е част от обща атака срещу Сърбия и сръбския народ и че веднага след публикуването му е имало реакция и е поискано обяснение от външното министерство на Великобритания.

"Не получихме писмен отговор, а устно ни беше казано, че това не е официалната политика на британското правителство и че Кърнс не може да говори от името на правителството, а британското правителство няма конкретни доказателства за казаното от нея", посочи още той.

Дачич подчерта, че мироопазващите сили на НАТО в Косово обявиха вчера, че нямат доказателства за изнесените от Кърнс твърдения.