Сърбия е доволна от военно-техническото сътрудничество с Русия, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич преди началото на разговорите с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщи ТАСС. "Благодаря ви за вашия принос и желанието да се помогне на нашата страна", заяви Вучич, отбелязвайки, че Сърбия вече няма проблеми с връщането на дългове. "Сърбия е надежден партньор на Руската федерация", добави той.

Преди това руският президент Владимир Путин обеща да продължи да развива военно-техническото сътрудничество със Сърбия. В продължение на много години ние помагаме да се укрепва отбранителната способност на Сърбия: доставяме оръжия и военна техника, оказваме съдействие за техния ремонт и модернизация. Ще продължим да развиваме военно-техническото сътрудничество, заяви руският държавен глава в интервю за сръбските издания "Политика" и "Вечерне новости". При това руският лидер подчерта, че Русия високо цени твърдата привързаност на сръбското ръководство към запазване на неутралитета на страната.

Днес Русия и Сърбия подписаха транспортно споразумение за 230 милиона евро, включващо електротехнически работи на участъка Стара Пазова - Нови Сад, които е планирано да приключат в края на 2021 година, съобщи ТАСС.

Споразумението предвижда строителство на диспечерски център за управление на движението на влакове в републиката и съвместно обслужване на железопътната инфраструктура на Сърбия.

Както съобщи националната телевизия РТС, подписи под документа поставиха генералният директор на РДЖ "Интернешънъл" Сергей Павлов и генералният директор на компанията "Инфраструктура на железопътните линии на Сърбия" Миролюб Евтич.

Церемонията по подписването се състоя в сградата на сръбското правителство в присъствието на министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.