Сръбският президент Александър Вучич коментира гласуването вчера в Дубай за приемане на Косово в Интерпол и заяви, че не е изненадан от гласуването на Македония, Черна гора, Хърватия, Словения, България, които гласуваха за приемане на Прищина, и Унгария, която се въздържа.

По отношение на региона нямаше изненади. Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас, каза Вучич за ТВ Пинк, цитиран от БТА.

Вчера Интерпол не прие Косово за член при гласуването в Общото събрание на организацията в Дубай. Против кандидатурата на Косово в специализираната в издирвания международна полицейска организация са гласували 51 държави, сред които Русия, Китай и Испания. "За" приемането й са гласували 68 страни, а 16 са се въздържали. Най-младата държава на Балканите е кандидатствала два пъти по-рано за членство в Интерпол, веднъж през 2015 г. и през 2016 г., но и двата пъти неуспешно.

Няма официална информация как е гласувала България и с какви мотиви. На 87-ото Общо събрание на Интерпол в Дубай от българска страна участва делегация, водена от вътрешния министър Младен Маринов.

Премиерът Бойко Борисов винаги е демонстрирал близки отношения с Александър Вучич. През април в босненския град Мостар, в разгара на поредна криза в отношенията между Сърбия и Косово, Борисов каза, че като човек от Балканите познава сърбите и знае колко му е трудно на президента Вучич и какви огромни усилия полага, за да продължи процеса и да запази мира на Балканите, защото "раните са много пресни". Тогава той изрази надежда "и колегите в Косово" да продължат в същия дух. Месец по-късно София събра ЕС на среща за европейската перспектива на Западните Балкани.

Настоявам моите приятели Вучич и Тачи (президента на Косово Хашим Тачи) да се помирят, да намерят директна връзка, каза тогава Борисов и даде пример с възстановената комуникация между КНДР и Южна Корея. На 16 и 17 май ЕС иска да ни види акъла и ако не се възползваме от това трябва да се сърдим на себе си, посочи той. Не се подвеждайте по популисти и националисти, призова Борисов и подчерта, колко много е направила България, като е поставила въпроса за европейско развитие на инфраструктурата и свързаността в региона.

Днес Вучич напомни, че Сърбия е признала Република Македония с конституционното й име, а Скопие е признало независимостта на Косово.

"И Скопие, и Подгорица имат свои приятели в Прищина. На тях албанците са им искрени приятели. На нас изпратиха ясно послание - вие сте ни второкласни приятели, по-малко важни приятели. Нашият отговор на това е, че ще имаме възможно най-добро сътрудничество, но добре разбрахме тяхното послание и добре разбрахме кой им е по-близък и по-важен", каза Вучич.

След коментара на президента със свое съобщение излезе и министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин. "Призовавам президента да преразгледа отношенията с Черна гора и Македония и да им покаже, че приятелските отношения със Сърбия трябва да се заслужат", каза Вулин.

Той добави, че "Черна гора и Северна Македония подкрепиха приемането на косовските наркокартели в полицейската организация. Застанаха на страната на Косово, осъзнавайки, че с това обиждат Сърбия".

"Ако не им е стигала смелост да гласуват против, можеха да се въздържат и така да покажат, че не им е безразлично какво мисли и чувства Сърбия", каза още Вулин.