Сънародниците ни в Босилеград усилено коментират разкритията за корупция и подкупи около издаването на българско гражданство. В културно-информационния център в града също издават удостоверения за български произход, но проблемът е, че това става много бавно и продължава с години, казаха от екипа на центъра.

В Босилеград коментират и задържането на четирима сръбски граждани от Димитровград и Пирот, за които беше съобщено тази сутрин. 

Има ли издадени паспорти за български граждани от Западните покрайнини на черно, коментира директорът на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов пред БНР.

"Това, което се случи беше публична тайна, която се знаеше от Кишинев до Чикаго. Българските общности извън България са добре информирани, имат собствени социални мрежи и всичко, каквото се случва, вече излиза в публичното пространство. Това е една изключително неприятна история, която доведе до застой на даването на удостоверения за български произход. Търсих обяснения, те ми казаха, че имало 20 хиляди задържани преписки от предишния председател, и докато тия не се изчистят, не може да се издава", каза Николов. 

Той обаче отрече да има информация за наши сънародници, които са взели на черно паспорти.

"Не бих казал, проблем не съм срещал, тука може би ще излезе някоя друга схема".