Близо две седмици след излизането на филма "Дворец за Путин", имащ за цел да разкрие масивното имение на руския президент на брега на Черно море, човекът, който твърди, че е истинският му собственик, заговори открито пред медиите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Руският бизнесмен Аркадий Ротенберг заяви, че "дворецът" във видеото, гледано милиони пъти в ЮТюб, му принадлежи.

"Това вече не е тайна", каза той днес пред канала Маш на комуникационното приложение Телеграм.

Ротенберг, който през 2019 година продава дела си в компанията за строителство на газопроводи Стройгазмонтаж за сума, която бизнес изданието РБК оценява на около 75 милиарда рубли (990 милиона долара), заяви, че е купил двореца преди две години, допълва Ройтерс.

"Механизмът беше много сложен, имаше много кредитори и успях да стана плодоползвател", посочва той, без да дава допълнителни финансови подробности за покупката или за това как я е финансирал.

Предприемачът Аркадий Ротенберг е бенефициент на недовършеното съоръжение на нос Идокапас в Геленджик, потвърди пред ТАСС говорител на бизнесмена.

Ротенберг е близък довереник и бивш партньор по джудо на президента Владимир Путин. 69-годишният милиардер се смята за един от най-богатите хора в Русия. Той е включен и в списъка на Forbes на 621-во място сред най-богатите хора в света. Бизнесменът също е в списъка на руснаците, санкционирани от Запада след войната в Източна Украйна, припомня ДПА. Заедно с брат си Борис Ротенберг той е съсобственик на групата Stroygazmontazh, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи в Русия. 

15 септември 2016 година - бизнесменът и президентът рамо до рамо по време на посещение на строителната площадка на моста Керченски пролив в Крим

Снимка: Kremlin, File Pool Photo via AP/БТА

В понеделник Путин отрече имотът да е негов или на негови близки роднини. На следващия ден Кремъл обяви като собственици неназовани предприемачи.

Ротенберг разказа за имението по Телеграм. "Това е дар от небето. Мястото е прекрасно", отбеляза той.

От пресофиса на Ротенберг заявиха пред агенция Интерфакс, че в момента се работи и по изграждането на хотел на мястото.

Вчера руските власти пуснаха в т.нар. "Дворец на Путин" край курортния град Геленджик екип на Маш, който направи репортаж и го пусна в мрежата. Екипът е бил придружаван от представител на техническия надзор на строежа, който "следи за него вече шест години". Той няколко пъти отказал, но след това позвънил на журналистите и им позволил да влязат и да разгледат. Така екипът установил, че дворецът е "на нулев етап от строителството", макар да не е успял за снима всичко вътре, тъй като времето е било ограничено до 1 час от надзорника.

Имотът, включително дворецът, е близо 40 пъти по-голям от Монако, се твърди във филма, пуснат от екипа на хвърления в затвора дисидент Алексей Навални.

Според опозиционния лидер структурата на собствеността е умишлено прикривана. Видеото е гледано над 103 милиона пъти в ЮТюб и поставя Кремъл под натиск, отбелязва ДПА.

Освен затварянето на Навални, филмът е друга причина за масовите протести през миналия уикенд. За утре са планирани нови демонстрации в Русия в подкрепа на критика на Кремъл.