САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след военното изтегляне до 11 септември. Това ще каже в реч по-късно днес американският президент Джо Байдън, показват публикувани от Белия дом извадки, цитирани от Ройтерс и БТА.

"Време е да бъде сложен край на най-дългата война на Америка. Време е американските войски да се приберат у дома", ще каже Байдън.

"Въпреки че няма да останем в Афганистан във военно отношение, нашата дипломатическа и хуманитарна дейност ще продължат", ще заяви той в речта.

Байдън ще потвърди подкрепата си за правителството на Афганистан.

Защо 11 септември

11 септември е силно заредена със символика дата - точно 20 години след деня на атаките на Ал Кайда срещу САЩ, които накараха тогавашния президент Джордж Буш да започне конфликта. Войната взе живота на 2400 американски военнослужещи и за нея бяха изразходвани 2 трилиона долара, припомниха Фил Стюарт и Стив Холанд от Ройтерс.

Президентът демократ беше изправен пред краен срок за изтегляне 1 май, заложен от републиканския му предшественик Доналд Тръмп, който се опита да изтегли войските преди края на управлението си, но неуспешно.

Решението на Байдън оставя в Афганистан 2500 войници след датата 1 май, но официални лица казаха, че войските може да бъдат изцяло изтеглени преди 11 септември. Числеността на американския военен контингент в Афганистан достигна пик от над 100 000 души през 2011 г.

"Няма военно решение на проблемите, от които страда Афганистан, и ние ще съсредоточим усилията си върху подкрепата за мирния процес", каза високопоставен представител на администрацията.

Егоистично: В Кабул са недоволни

Афганистански представители критикуват като "егоистично" планираното безусловно изтегляне на американските войници от Афганистан, което ще бъде официално обявено по-късно днес от президента Джо Байдан, предаде ДПА.

"Това е най-безотговорното и егоистично нещо, което Съединените щати могат да сторят на своите афганистански партньори" заяви пред ДПА представител на афганистанското правителство на преговорите в Доха, пожелал анонимност. По думите му за Вашингтон това може да е край на войната, но цената ще платят афганистанските му партньори.

Бившият председател на независимата правозащитна комисия на Афганистан Сима Самар нарече "неудачно" това безусловно изтегляне. Изтеглянето трябва да бъде "при условия и отговорно", защото "трябва да се поучим от миналото", каза той. Самар имаше предвид изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г., което бе последвано от опустошителна гражданска война.

През февруари 2020 г. в Доха бе постигнато споразумение, според което талибаните обещаха да спрат нападенията си и да започнат мирни преговори с правителството в Кабул, а в замяна САЩ се ангажираха да изтеглят военния си контингент до май 2021 г.

Как ще продължат преговорите и ще продължат ли

Остава неясно как решението на Байдън ще се отрази на планираната 10-дневна среща на високо равнище в Истанбул, която започва на 24 април и с очаквано участие на ООН и Катар.

Талибаните, които бяха свалени от власт през 2001 г. от водени от САЩ военни сили, заявиха, че няма да участват в никакви срещи на върха, на които се взимат решения за Афганистан, докато всички чуждестранни сили не напуснат страната.

Руското министерство на външните работи заяви днес, че плановете на САЩ да изтеглят войските си от Афганистан до 11 септември нарушават споразумението с талибаните и може да доведат до ескалация, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.