Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна днес в Катар с преговорните екипи на афганистанското правителство и талибаните, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Помпейо не е съобщил за какъвто и да било напредък в преговорите, в момент, когато президентът Доналд Тръмп ускорява изтеглянето на американските войски от Афганистан.

На този фон най-малко осем души бяха убити, а 31 - ранени, при ракетен обстрел на центъра на афганистанската столица Кабул. Властите обвиниха талибаните за атаката, но отговорност за нея пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

Държавният секретар на САЩ се срещна поотделно с двете делегации в голям хотел в Доха, където се водят преговорите между двете страни в афганистанския конфликт.

Помпейо проведе разговори в катарската столица и с емира, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, с когото обсъди "стратегическите двустранни отношения" и международни въпроси.

На 29 февруари тази година американският държавен секретар присъства на подписването в Доха на историческо споразумение между Съединените щати и талибаните с цел слагане на край на най-продължителната американска задгранична военна операция в историята, припомня Франс прес.

Помпейо приключва този уикенд своята обиколка в седем страни от Европа и Близкия изток. Това става в момент, когато президентът републиканец Доналд Тръмп, който отказва да се признае за победен от демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, ускорява изпълнението на приоритетните си цели в края на своя мандат.