Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че войната с Москва навлиза в "продължителна фаза", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Русия се готви за дългосрочна военна операция", отбеляза той във видеоразговор с министрите на отбраната на Европейския съюз и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Войната навлиза в продължителна фаза", каза Резников в речта си, която беше публикувана в профила му във Фейсбук. Според него руските войски в момента укрепват позициите си на териториите, които заемат в Запорожка и Херсонска област, за да "преминат в отбранителен режим, ако се наложи".

В момента основните усилия на Кремъл са съсредоточени върху опитите за обкръжаване и унищожаване на украинските въоръжени сили в Донецка и Луганска област в източната част на страната, която отчасти е в ръцете на проруските сепаратисти, допълни той.

Пред колегите си от ЕС Резников посочи като цел на Москва и "създаването на сухопътен коридор, свързващ Русия с Крим" - полуостровът, който Москва анексира през 2014 г., както и окупирането на "цялата Южна Украйна". Той призова западните съюзници на Украйна да се координират повече в доставките на оръжие за Киев, "за да освободим нашите територии възможно най-скоро".

Междувременно стана ясно, че седем цивилни са били убити в Донецка област. Това обяви в Телеграм нейният управител Павло Кириленко, като обвини руските войски за смъртта им. Още шест души са ранени, предаде ДПА.

От началото на руското нашествие в Украйна преди близо 3 месеца са убити над 3700 цивилни по данни на ООН. Според властите в Украйна само в Донецка област убитите мирни граждани са 382, а ранените - 1096.

Руски областни управители заявиха от своя страна, че руски села са били обстрелвани от страна на Украйна.

Един човек е бил ранен в резултат на обстрел от страна на Украйна на село Безимено, в Белгородска област, каза губернаторът на южния руски регион Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС.

"Току-що ръководителят на град Грайворон Генадий Бондарев съобщи за обстрел от украинска страна на село Безимено. Има един пострадал - леко ранен", написа Гладков в своя канал в Телеграм. Животът на пострадалия не е застрашен и той вече е получил необходимата медицинска помощ.

Гладков допълни, че в резултат на обстрела са нанесени и щети, в момента се извършва оглед и оценка.

Жителите на руските села Безимено и Сподарюшено, които се намират в граничната зона с Украйна, бяха евакуирани за безопасност на 14 април, когато Сподарюшено беше обстрелвано, припомня ТАСС.

Днес бе съобщено за обстрел и на руското погранично село Алексеевка в Курска област, при който е била повредена комуникационна кула, съобщи губернаторът Роман Старовойт.

Нанесени са щети на три частни къщи и училище. Няма жертви, написа Старовойт в канала си в Телеграм.

Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди разследване на обстрела от страна на украинските въоръжени сили на село Алексеевка.

Също така има информация, че граничният контролно-пропускателен пункт в Теткино, Курска област, е бил обстрелван от украинска страна, но по предварителни данни няма жертви, посочва ТАСС.

Неясна остава съдбата на войниците от Азов, които вчера бяха прехвърлени от завода в Мариупол в контролирана от руснаците територия.

Украйна настоява те да бъдат разменени за руски военнопленници. Кремъл досега не е коментирал статута на затворниците. От завода в Мариупол бяха изведени 260 души. Не е ясно колко хора все още има в завода.

Заместник-министърът на отбраната заяви, че Киев знае колко войници все още са в завода, но подчерта, че това е "чувствителна информация".

Украинските власти заявиха, че правят "всичко възможно и невъзможно", за да спасят останалите бойци, които се намират в бункерите на "АзовСтал". Заводът е последното място в пристанищния град, което не е под руски контрол.