Но зад нея има и други, много по-съществени причини, на първо място битката за господство в района на Близкия Изток. Интересите са противоположни, Башар Асад е само повод за изясняване на районите на влияние.

Нещата са толкова излезли извън контрол, че размяната на ракетни удари изглежда съвсем реална. А какво ще последва след това, никой не може да каже. Точно това май разбраха Тръмп и Путин. Руският президент говори пред журналисти в Москва със загриженост за ситуацията в света и хаосът в междудържавните отношения. И нито дума за написаното от Тръмп в Туитър - "Готви се, Русия".

Американският президент също разбра, че май е попресолил поднасяната на света информация и днес частично се самоопроверга. "Не съм казвал никога кога ще ударим Сирия".

Нещата изглежда се нормализират. Но дали наистина е така? Какви са фактите.

Каналът за връзка между военните на САЩ и Русия работи активно, задействан е и от двете страни. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и допълни, че задействането на линията е станало и от двете страни.

Явно има активни разговори между военните, които вероятно засягат целите, набелязани от САЩ и избягването на руски жертви при пускането на ракетите. Генералният щаб на руската армия също води интензивни разговори с колегите си от американската армия.

Според "Комерсант" руснаците искат координати на целите на САЩ, за да се избегнат случайни загуби от руска страна. Тези разговори се водят с посредничество на Турция. В момента в Средиземно море има 15 бойни кораба на Русия, сред които подводници, носители на крилати ракети "Калибър". Противовъздушните системи С-400 са в състояние на постоянна бойна готовност.

Според източници от района на Източното Средиземноморие, американски патрулни самолети водят интензивно въздушно разузнаване край бреговете на Сирия, прелитат дори над руската база Хмеймим.

Турският президент Ердоган обяви, че е крайно обезпокоен от превръщането на Сирия в място за демонстрация на военна сила. Той категорично определи политиката на подкрепящите Асад държави като "грешна". А това са Русия и Иран. Но допълни, че е грешна и политиката за подкрепа на кюрдските военни формирования, където САЩ имат водеща роля. Израел се интересува от Хизбула и Иран и ако влезе в акцията срещу Сирия, ще удари техни позиции и съоръжения.

Така възелът се заплита все повече. САЩ ще е редом с Великобритания и Франция, ако удари Сирия - това е почти на 99% сигурно. Германия остава извън военните удари, но признава за химическите оръжия на Асад. Въпросът сега е - ще се реши ли Тръмп да натисне спусъка и ще се реши ли Путин да отговори, ако това се случи.