Германски разследващи са разкрили заговорници в елитна военна част, които подготвяли политически убийства с цел вземане на властта, разкри немското списание "Фокус", цитирайки източници от Федералната криминална служба (БКА), съобщава вестник "Сега".

Заговорниците били около 200 души. Говорителят на Министерството на отбраната Йенс Флосдорф потвърди, че цивилната прокуратура заедно с БКА води подобно разследване, но не даде повече подробности, писа в. "Тагесцайтунг".

Според данните на "Фокус" заговорниците подготвяли специална операция, която имала за цел да предизвика хаос по улиците на основните германски градове. За целта освен политически убийства се подготвяли и такива на имигранти и бежанци, които са обвинявани от крайнодесните в нарастването на социалните сътресения.

Насилието трябвало да се проведе в Деня Х, за когато военните планирали да убият един от известните представители на партия "Зелените" Клаудия Рот, външния министър Хайко Маас и бившия президент Йоахим Гаук. Те са известни със своите либерални възгледи.

Всички заговорници принадлежали на групата "Унитер". Тя е основана през 1996 г. и има за цел да подпомага ветераните от мисиите в Афганистан и Африка. От "Унитер" отричат обвиненията. Властите обаче са претърсили тренировърни лагери на армията по границата с Австрия и Швейцария за незаконно оръжие, муниции, пари и петрол.

Разкритията били получени по време на делото срещу Франко А., който е бивш офицер от германската армия, изпратен навремето на служба във Франция. Той планирал терористичен атентат с цел отговорността да бъде приписана на несъществуващ бежанец с фиктивна самоличност, която била създадена от него. Впоследствие 41 нацистки военни символа бяха намерени в най-малко два обекта на Бундесвера (армията), включително в казармите във френския град Илкирш, където Франко А. служел.

Източници от Министерството на отбраната заявиха, че сред предметите имало монети и окачени по стените опознавателни знаци на въоръжените сили на нацистка Германия, Вермахта.