Български военни участват в многонационално учение в Грузия. Тактическо учение "Agile Spirit - 2023 започна в понеделник, 21 август и се провежда в района на Националния военен център за подготовка "Крътсаниси", става ясно от съобщение на Министерството на отбраната. Една от целите на военните маневри поддържане на сигурност в района на Черно море.

В учението участват повече от 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури. България е представена с лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

"Agile Spirit - 2023" включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се проведат на полигони в Грузия до 1 септември 2023 г. Многонационалното тактическо учение е планирано и се провежда от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, съвместно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни-членки и страни-партньори на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и да се усъвършенстват оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда, както и да се допринесе за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.

Ученията "Agile Spirit" се провеждат ежегодно от 2011 г., като от 2015 г. насам заедно с грузинските и американските въоръжени сили в него участват и военнослужещи от различни страни-членки и страни-партньори на Алианса, включително и България.