Благодарение на усърдната работа на коалицията и вещината, която демонстрираха нашите партньори в Ирак и Сирия, в зоната на нашите операции са останали по-малко от 1000 бойци на "Ислямска държава", повечето от които са преследвани в пустинните райони на Източна Сирия и Западен Ирак, каза международната коалиция, водена от САЩ, в имейл, изпратен до Ройтерс, предаде БТА.

В тази оценка не се вземат предвид районите под контрола на силите на президента Башар Асад.

Предвожданите от САЩ сили казаха на 5 декември, че са останали по-малко от 3000 бойци, което значи, че за три седмици броят им е намалял с две трети. Коалицията заяви, че повечето от тях са били убити или пленени, но отказа да "спекулира" и не отговори дали има възможност бойци на джихадистката групировка да са избягали в други страни.

На свой ред външният министър на Русия Сергей Лавров потвърди, че най-трудното в борбата с "Ислямска държава" в Сирия е вече зад гърба ни. На дневен ред, по думите му, предадени от ТАСС, е борбата с терористичната групировка ""Джебхат ан-Нусра".

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили междувременно обвини Съединените щати, че обучават бивши бойци на групировката "Ислямска държава" в Сирия и че опитват да дестабилизират страната, предаде Ройтерс.

Твърденията на генерал Валерий Герасимов, направени в интервю за в. "Комсомолская правда", се отнасят за американска военна база при граничния пункт между Сирия и Ирак "Танф".

Русия казва, че американската база е незаконна и че околностите й са се превърнали в "черна дупка", където екстремисти действат безпрепятствено.

Съединените щати твърдят, че "Танф" е временна база, използвана за обучаване на партньорски въоръжени формирования за борба срещу "Ислямска държава". Според Герасимов обаче САЩ обучават бивши бойци на групировката, които сега се наричат "Нова сирийска армия" и с други имена.

Той допълни, че голям брой екстремисти и бивши бойци на "Ислямска държава" са обучавани в североизточния град Шадади, където по думите му също има американска база.

САЩ оглавяват международна коалиция, която нанася въздушни удари от 2014 г., а американски военни съветват на терен иракските правителствени сили, както и кюрдски и арабски въоръжени формирования в Сирия, припомня Ройтерс.

"Ислямска държава" загуби тази година по-голямата част от територията, която контролираше в Сирия и Ирак.