Повече от 2000 военни от военен съюз, начело на който е Русия, днес поставиха началото на военни учения в Беларус, близо до границите на страни от НАТО, предаде Асошиейтед прес.

В ученията "Бойно братство - 2023" на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) участват военни от Русия, Беларус, Киргизстан, Казахстан и Таджикистан. Армения също членува в ОДКС, но не изпрати свои сили. През януари тя каза, че тази година няма да е домакин на учения на ОДКС на фона на обтегнатите си отношения с Русия, предаде БТА.

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че ученията, които ще продължат до сряда на шест полигона в Брестска, Гродненска и Минска области, имат за цел да се отработи подготовката за съвместни операции, включително за реакция при ядрена авария.

Ученията се провеждат в три региона на Западна Беларус, които граничат със страните от НАТО Полша и Литва. Полският външен министър Збигнев Рау заяви, че целта на военните учения е да дестабилизират региона.

В Беларус са разположени руски войници и оборудване, които бяха използвани във войната в Украйна, въпреки че беларуските сили не са участвали в нея. Русия също така твърди, че е разположила тактически ядрени оръжия в Беларус.

Командващият обединените въоръжени сили на Украйна генерал Сергий Наев заяви, че Украйна е укрепила границата си с Беларус за ученията.

"На командирите са дадени ясни задачи за укрепване на отбраната на държавната граница на Украйна и повишаване на бдителността на всички бойни позиции. Осъзнаваме, че можем да очакваме всичко от врага. Но той трябва да разбере, че ние сме винаги готови да реагираме", съобщи в Telegram командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна Сергей Наев, цитиран от Укринформ.

Междувременно Беларус днес обвини полски хеликоптер Ми-24 в нарушаване на държавните граници.

"На 1 септември следобед белоруските граничари регистрираха нарушение на въздушното пространство на Беларус от Полша в Берестовицки район на Гродненска област. Полски военен хеликоптер Ми-24 пресече държавната граница на изключително ниска височина, прелетя до дълбочина 1200 метра на територията на Беларус и след това се върна обратно", съобщи Държавният граничен комитет на Беларус, предаде Ройтерс.

Беларуското министерство на външните работи съобщи, че е извикало полския шарже д'афер Войчех Филимонович и е поискало разследване на инцидента.

"Полската страна е длъжна да предостави подходящи обяснения и да проведе задълбочено разследване на инцидента. Резултатите от разследването и причините за случилото се, както е обичайно в международната комуникация, трябва да бъдат представени на беларуската страна в разумен срок", посочват от министерството.

"Обръщаме внимание на недопустимостта на нарушаване на държавната граница на Република Беларус. Отправено е спешно искане към Варшава да предприеме мерки за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще", се допълва в съобщението.

Миналия месец пък Полша обвини беларуски военни хеликоптери в нарушаване на въздушното ѝ пространство. Беларуската армия отхвърли тези обвинения.