Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция забележително споразумение за отваряне на украинските черноморски пристанища за износ на зърно.

Споразумението увенча двумесечните преговори, водени от ООН и Турция, за възстановяване износа на украински зърнени култури, като същевременно ще облекчи руските доставки на зърно и торове въпреки строгите западни санкции срещу Москва.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че споразумението отваря пътя към значителни обеми на износ на храни от три ключови украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни, а ООН ще създаде координационен център за наблюдение на изпълнението на сделката.

"Днес има фар в Черно море. Фар на надежда..., възможност... и облекчение в един свят, който се нуждае от това повече от всякога", каза Гутериш пред събралите се, цитиран от Ройтерс.

Враждата помрачи събитието

В същото време войната бушува с неотслабваща сила в източната част на Украйна, подчертавайки дълбоко вкоренената вражда и недоверие, които водят до най-тежкия конфликт в Европа от Втората световна война насам, отбелязва Ройтерс.

В тази ситуация руски и украински представители отказаха да седнат на една маса на церемонията, а знамената на двете страни бяха разместени така, че да не са едно до друго.

"В случай на провокации, (ще ​​има) незабавен военен отговор" от Украйна, написа в Туитър съветникът на президента на Киев Михайло Подоляк преди церемонията.

Русия и Украйна, и двете сред най-големите износители на храни в света, изпратиха съответно своите министри на отбраната и инфраструктурата в Истанбул за церемонията по подписването, на която присъстваха също Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Блокадата на украинските пристанища от руския черноморски флот, блокирайки десетки милиони тонове зърно в силози и много кораби, задълбочи тесните места в глобалната верига на доставки и успоредно с мащабните санкции на Запада предизвика галопираща инфлация при храните и енергията в света.

Церемония по подписването на зърнената сделка в Истанбул

Снимка: AP/БТА

Москва отрича да носи отговорност за продоволствената криза и набеди Запада и неговите санкции за забавянето на собствения й износ на храни и торове от една страна и Украйна - от друга, за минирането на подходите към нейните черноморски пристанища.

Как ще се прилага сделката

Високопоставени служители на ООН отбелязаха по-рано, че сделката се очаква да влезе в сила след няколко седмици. 

Безопасното преминаване във и от пристанищата ще бъде гарантирано от "де факто прекратяване на огъня" за корабите и съоръженията, обвързани с търговията с храни, въпреки че думата "прекратяване на огъня" не е била включена в текста на споразумението.

Въпреки че Украйна е минирала близките офшорни зони като част от отбраната срещу Русия, корабите ще бъдат насочвани по безопасни канали в украинските териториални води.

Наблюдавани от Съвместен координационен център, базиран в Истанбул, корабите след това ще преминат през Черно море до протока Босфора в Турция и ще продължат към световните пазари, обясниха служители на ООН.

Сделката ще бъде валидна за 120 дни, но с възможност за продължаване и не се очаква да бъде спряна скоро.

"Фактът, че две страни във война - и все още затънали в в тази война - са успели да договорят споразумение от този вид... Мисля, че това е безпрецедентно", каза служител на ООН.

Друг служител отбеляза, че отделно споразумение, подписано в петък, ще смекчи руския износ на храни и торове и че ООН приветства разясненията на САЩ и Европейския съюз, че техните санкции няма да се прилагат за такива пратки.

За да се отговори на притесненията на Русия за кораби, пренасящи контрабандно оръжие за Украйна, бе решено всички връщащи се плавателни съдове да бъдат инспектирани в турско пристанище от представители на всички страни.

Какви са реакциите

"Тази сделка ще бъде от полза за милиони хора по света", заяви председателят на ЕС Шарл Мишел в Туитър. "Стриктното изпълнение на сделката сега е от изключителна важност, за да може тя да проработи", изтъкна той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел даде положителна оценка на постигнатите договорености. Той ги окачестви като "стъпка в правилната посока".

"Призоваваме за бързото ѝ прилагане", заяви Борел. ЕС се ангажира да продължи да подпомага износа на украинско зърно. "Незаконното нахлуване на Русия в Украйна изправи милиони хора пред риска от глад", подчерта той.

Мишел и Борел благодариха на ООН и Турция за ролята им на посредници при постигането на споразумението. 

Съединените щати приветстваха сделката и заявиха, че се фокусират върху търсенето на отговорност от Русия за нейното прилагане.

Вашингтон ще държи Москва отговорна за изпълнението на постигнатото с помощта на ООН споразумение за възобновяване на износа на зърно от Украйна през Черно море, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс и БТА.

Г-7 ще следи внимателно, за да се увери, че сделката за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море не "излага Украйна на допълнителен риск" от руски атаки, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

"Г-7 работи в тясно сътрудничество с партньори като Турция и други, за да гарантира износа на това зърно от Украйна и че то ще стигне до местата по света, където е необходимо, без да бъдат излагани на риск суверенитетът и сигурността на Украйна", изтъкна Трюдо.

Турция, член на НАТО, която има добри отношения както с Русия, така и с Украйна, контролира проливите, водещи към Черно море, и действа като посредник по въпроса за зърното.