Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри първото от 18 години лекарство срещу болестта на Алцхаймер, съобщи Би Би Си. 

Медикаментът "Aducanumab" е предназначен за борба с основната причина за появата на заболяването . Той атакува бета-амилоидния протеин, който се отлага под формата на бета-амилоидни плаки в мозъка на болните от Алцхаймер и разрушава нервните клетки, причинявайки загуба на паметта. 

От американския регулатор обявиха, че клиничните данни показват, че препаратът на компанията "Биоген" намалява бета-амилоидните плаки в мозъка и това носи важни ползи за пациентите. Лекарството обаче е предназначено за хора с леко и средно когнитивно увреждане, а не с тежка деменция. То забавя прогресирането на болестта, а не просто да облекчи симптомите.

Повече от 30 милиона души по света страдат от Алцхаймер, като повечето от тях са над 65-годишна възраст. За последен път Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е одобрила терапия срещу заболяването през 2003 година.