Експериментален кръвен тест се е оказал обещаващо точен в разграничаването на хора с болест на Алцхаймер от здрави индивиди в проучвания, засилвайки надеждата, че скоро може да има прост начин за диагностициране на най-разпространената форма на деменция, съобщават Асошиейтед прес и Би Би Си.

Изследванията, направени в САЩ и Швеция, показват, че тестът може да открива болестта на Алцхаймер в най-ранния стадий, години преди проявата на симптомите.

Тестът търси малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването. Изследователите са установили, че отчитането на въпросния протеин, п-тау127, може да предскаже болестта на Алцхаймер с точност до 96 процента.

Разработването на подобен тест е отдавнашна цел на учените. Резултатите от настоящите изследванията показват, че специалистите са на прав път към целта. Изследователите обаче отбелязват, че са необходими повече проучвания и потвърждения, преди новият подход да е готов за масово приложение.

Понастоящем болестта на Алцхаймер се диагностицира чрез комбинация от тестове и скенерни изображения на мозъка, когато симптомите вече са се проявили.

Експертите напомнят, че ранната диагностика е важна, тъй като може да предложи повече възможности за лечение на заболяването.