"Русия активно се е ангажирала да намери бързо решение на конфликта. Това решение е единствено възможно по политически път", заяви Путин пред репортери след разговор с азербайджанския президент Илхам Алиев, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Думите на руския президент отразяват страховете, че неразрешеният спор относно контролираната от Армения територия може да доведе до нова война в нестабилния Кавказки регион.

През последните месеци имаше три смъртоносни сблъсъка по границата. Алиев подчерта, че решението трябва да се основава на историческата справедливост, на международните закони и на международните резолюции.

Конфликтът в Нагорни Карабах беше първият от няколкото на етническа основа, които избухнаха в СССР през последните години от неговото съществуване. Той приключи през 1994 г. след 6-годишни сражения.

Смята се, че в него са загинали 30 000 души. Над 20 години на преговори под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не доведоха до никакъв значим напредък.