Новият коронавирус може да се е разпространявал в Китай поне от август 2019 г., според изследване на Харвардското медицинско училище, базирано на сателитни изображения на болнични пътувания и данни от търсачки, предаде Ройтерс.

"Увеличеният болничен трафик и данни за търсене на симптоми в Ухан предшестват документираното начало на пандемията от SARS-CoV-2 през декември 2019 г.", се казва в проучването.

"Не можем да потвърдим, че увеличеният обем е пряко свързан с новия вирус, но нашите доказателства са в подкрепа на скорошни изследвания, които сочат, че появата (на новия коронавирус - б.р.) е станала преди идентифицирането му на пазара в Ухан", подчертават учените.

Методът на проучването е много интересен - чрез сателитни снимки на паркингите на болниците. 

Учените са проследили чрез сателит заетостта на болничните паркинги около няколко лечебни заведения в града, като са сравни снимките от есента на 2019 г. със същия период за 2018 г.

Изследването е водено от д-р Джон Браунстейн, професор в "Харвард", и в него са се включили учени от Бостънския университет и Бостънската детска болница. Техниката за сравняване на сателитни снимки се използва от ЦРУ и учените прилагат същата тактика, като този път гледат какво се случва около големите болници в Ухан.

На снимките се вижда паркинг на една съща болница в града, сниман веднъж през октомври 2018 г., още един път през септември и октомври 2019 г. и трети път - през февруари 2020 г. От анализа излиза, че още през септември и октомври паркингът на болницата е бил препълнен с коли, като броят е видимо по-голям от този през 2018 г., както и този през февруари 2020 г., когато епидемията в Китай вече утихваше. Тези наблюдения се повтарят и за няколко други болници в Ухан.

За да засекат данните, учените от "Харвард" проверяват и търсенията онлайн в местния еквивалент на "Гугъл" - "Баиду".

В областта на Ухан търсенията за "кашлица" и "диария" - и двете симптоми на COVID-19 - са скочили значително още през есента на 2019 г. Друга графика показва документираните от болници случаи на "грипно заболяване" и появата на коронавируса във времето. Според данните малко преди да се появят първите потвърдени случаи на COVID-19 в Ухан е имало скок на грипни заболявания.

Скрийншот