Въпреки високите температури и непоносимите жеги в Букурещ, дейностите по обезопасяване и укрепване на Солаковия хан в румънската столица текат активно. В момента се монтират основите и металната конструкция на фасадата на партера на историческата сграда, предаде кореспондентът на БТА в румънската столица. 

Снимки от ремонта ВИЖТЕ ТУК >>> 

С помощта на три транспортни ленти се извозват отпадъците и отломките от сутерена до вътрешния двор.

През май работните екипи обезопасиха проходите към двора на "Каля Мошилор"134-134А, а по-късно бяха направени основи за изграждане на метални конструкции. Дворът беше освободен от голяма част от отломките, складирани с времето, така че да може да се създаде пространството, необходимо за работа с машините.

Проектът започна с обезопасяване на входните проходи към двора чрез изграждане на дървено скеле с временни метални конструкции.

Построен в годината на обединението на княжествата Влахия и Молдова, известно още като "малкото обединение", ханът приютявал български революционери като Христо Ботев.

Снимка: Мартина Ганчева за БТА

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния.

Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

Снимка: Мартина Ганчева за БТА