Победата на Володимир Зеленски на изборите в Украйна е изключително събитие, но истинската проверка предстои, пише британският в. "Гардиън".

Историята на комедийния актьор, превърнал се в президент, е изключителна и доказва думите му, че "всичко е възможно". Той получи безпрецедентните 73 на сто, ставайки първият президент на Украйна от 1991 г., получил подкрепата на мнозинството във всички региони освен един. Освен това е и първият украински президент без политически опит. Зеленски беше единственият кандидат, познат на всички, които имат телевизор, но е смятан за "ново лице", защото не е част от съществуващата политическа класа.

През 2014 г. предишният президент Петро Порошенко също се възползва от стремежа на украинците към промяна. Тогава той им обеща "нов живот", но не успя да изпълни обещанието си, припомня британското издание, цитирано от БТА.

Новият президент на Украйна ще трябва да се справи с войната в източните части на страната и с управлението на стари политически елити, което е една от причините за повсеместната корупция. Но истинският тест за него ще дойде, когато трябва да вземе решения за корупцията. Тогава неизбежно ще бъдат повдигнати въпроси за връзките му с Игор Коломойски, един от видните украински олигарси, изиграл важна роля за победата на новия президент.

Как Зеленски ще се отнася към своя приятел олигарх ще покаже какво наистина предстои през следващите пет години, подчертава в. "Гардиън". "Той не ми е господар", заяви неотдавна Зеленски в интервю. Сега ще трябва да го докаже.

Ключов фактор за победата на Зеленски, според анализаторите, е умората на украинците от все още незатихналата война в Източна Украйна, при която от 2014 г. загинаха около 13 000 души, отбелязва в. "Вашингтон пост". Зеленски е казвал, че е готов да преговаря пряко с руския президент Владимир Путин за прекратяването й, което кара някои украинци и западни дипломати да се опасяват, че липсата му на опит може да струва скъпо при преговори с Кремъл.

Според бившия министър на финансите Олександър Данилюк, който е главен съветник на Зеленски по външната политика, новият президент ще започне с опит да подобри хуманитарните условия за хората, живеещи в окупираните източни части на страната, например подобряване на инфраструктурата, която те използват, за да достигнат контролираната от правителството територия.

Зеленски ще разговаря с Путин в нормандския формат, който включва лидерите на Франция и Германия, добавя Данилюк.

Не е ясно как ще реагира Кремъл. Новоизбраният президент е казвал, че ще продължи прозападния курс, възприет от Киев. Но за разлика от Порошенко той не превърна противопоставянето на Русия в център на кампанията си, което показва, че може да възприеме по-помирителен тон към Москва. Един от първите индикатори ще бъде дали Русия ще освободи 24-те моряци от украинския военноморски флот, пленени през ноември. В неделя Зеленски заяви, че освобождаването им ще бъде важен приоритет на неговата политика, припомня в. "Вашингтон пост".