Мнозинството във Висшия съдебен съвет подкрепи декларация, предложена от Прокурорската колегия, с която се призовава за спазване на върховенството на правото, на принципа на разделение на властите и за нормален институционален диалог.

Решението беше взето с 12 на 5 гласа, като част от членовете на Съдийската колегия, които вчера заявиха, че трябва да пазят неутралитет, защото са съдии, днес бяха на друго мнение.

Това стана, след като главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Пленума на ВСС за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите. 

Той коментира, че приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата. И обяви, че няма да участва в гласуването и в дебата, защото се явява страна в случая.

"Част от нещата са насочени към мен лично и има опасност да не съм достатъчно обективен", заяви Гешев и призова членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дискусията.

"Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност", заяви още Гешев, цитиран от своя пресцентър.

Заседанието на Пленума на ВСС беше свикано от представляващия съвета Боян Магдалинчев, след като в понеделник със специална декларация Прокурорската колегия поиска институционална подкрепа от целия пленарен състав заради конфликта между държавното обвинение и президента Румен Радев.

ПК на ВСС днес предложи нов текст на декларация, който беше определен от някои кадровици като лицемерен, неискрен и демагогски.

Калина Чапкънова прочете съдържанието: "ВСС призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, за проява на държавническа отговорност и зачитане на върховенството на закона, за отстояване на разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно установени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти".

Против декларацията гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев.

А Даниела Марчева и Боряна Димитрова отказаха да участват в гласуването.

Панов заяви, че главният прокурор е напуснал дебата и определи искането за подкрепа като "нагло и арогантно". Той заяви, че ситуацията в държавата е създадена от Гешев, който сега приканва към институционален диалог. И припомни, че при избора му за главен прокурор членове на ВСС са предупреждавали за поведението му. Напомни за ареста на Десислава Иванчева, която "четири часа е държана на улицата", припомни и за думите на главния прокурор към Атанаска Дишева, че се готви за общински съветник, цитира го "Лекс".

Панов даде още няколко примера за действия на прокуратурата, с които ситуацията е била нагнетена - "системното изтичане на информация по избрани досъдебни производства, които създават внушения и очаквания в обществото", "онзи акт, който съвсем основателно възбуди възмущението и реакцията на обществото".

Дишева заяви, че напълно подкрепя принципите, посочени в новия текст на декларацията, но подчерта: 

"Те звучат красиво и бих ги подкрепила, ако не се правеше по конкретния повод. Декларацията е толкова лишена от действително съдържание, извадена е от контекста".

Тя попита с кой точно акт е накърнена независимостта на прокуратурата - с изявлението на президента, с протестите или от апелите на адвокатските колегии.  Според нея поведението и изказванията си главният прокурор не спазва всички проявления на принципите, залегнали в декларацията. 

Дишева изрази огромно съжаление, че не се говори за спазването на друг принцип - презумпцията за невиновност, която също е конституционно закрепена и е елемент от върховенството на правото.