Великобритания отхвърля всякаква възможност за удължаване на преговорите с ЕС, съобщи днес европейският главен преговарящ Мишел Барние. Той отбеляза, че на втория кръг от преговорите за бъдещите отношения тази седмица е било изяснено, че времето за обсъждане изтича в края на октомври и преходният срок се изчерпва с настъпването на следващата година.

Барние уточни, че Великобритания има възможност да поиска удължаване на времето за преговори с една или две години преди 30 юни. Той добави, че дори Лондон да не се възползва от тази възможност, все още има време за постигането на споразумение.

Главният преговарящ изрази разочарование от разговорите тази седмица и заяви, че засега британската страна не улеснява постигането на договореност. По неговите думи целта е да има равнопоставеност на пазара между ЕС и Великобритания, както и британската страна да прилага защита на личните данни по европейските правила.

Барние съобщи, че през март ЕС е изпратил на Лондон предложенията си за бъдещия договор от около 350 страници. Той добави, че има договореност съдържанието на предложенията засега да остане тайна за държавите от ЕС и Европейския парламент.

Главният преговарящ изрази тревога, че договореностите от вече постигнатото и одобрено от парламента в Лондон споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не се спазват. Той добави, че според британската страна становищата на Лондон и ЕС в новите преговори засега никак не са близки.

До края на тази година ЕС и Великобритания са в преходен срок след раздялата. От началото на 2021 г. Великобритания става чужда за ЕС държава, освен ако не удължи преговорния срок за бъдещите отношения. При липса на споразумение от следващата година рамката на отношенията между двете страни ще бъде международното право, като същевременно Великобритания напуска изцяло единния пазар и митническия съюз на ЕС.