Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в умишлено разпространяване на фалшива информация, след като той заяви, че Обединеното кралство снабдява Украйна с "оръжия с ядрен състав", предадоха Пи Ей мидиа и ДПА.

След разговорите в Москва с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че Русия ще "отговори по съответния начин", ако Великобритания изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

Министерството на отбраната отхвърли предупреждението и каза, че от десетилетия бронираните снаряди са стандартно оборудване и "нямат нищо общо с ядрено оръжие или такива възможности".

На пресконференция със Си руският лидер обърна внимание на британските планове да се изпратят на Украйна снаряди с обеднен уран заедно с основните бойни танкове "Чалънджър 2".

"Изглежда сякаш Западът наистина възнамерява да воюва с Русия до последния украинец", каза той. "Ако това се случи, Русия ще отвърне по съответния начин, щом колективният Запад започва да използва оръжия с ядрен компонент".

Той не уточни какъв би бил конкретният отговор на Русия в ситуацията.

В тази връзка говорител на министерството на отбраната в Лондон каза, че наред с предоставянето на ескадрила основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна, Великобритания ще предостави и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани превозни средства.

"От десетилетия британската армия използва обеднен уран в бронебройните си снаряди. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрени оръжия и способности. Русия знае това, но умишлено опитва да разпространява фалшива информация".

Говорителят добави, че независимо проучване е установило, че въздействието върху здравето и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран "вероятно е ниско".

Междувременно четирима представители на републиканците в Конгреса призоваха американския президент Джо Байдън да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна, предаде Ройтерс. В писмо, изпратено днес до Белия дом, те твърдят, че администрацията на президента се опасява, че подобно действие ще бъде възприето от Русия като ескалация на конфликта, отбелязва агенцията.

Украйна иска да получи касетъчна бомба МК-20 и 155-милиметрови артилерийски касетъчни снаряди, съобщи Ройтерс по-рано този месец. Киев призова членовете на Конгреса да притиснат Белия дом да одобри изпращането на оръжията.

Писмото критикува Байдън за "нежеланието му да предостави на Украйна правилния вид и достатъчно количество от оръжие с голям обсег и маневрени способности", с което да се постигне пробив в борбата срещу руските сили.

Писмото е подписано от Джим Риш - главния републиканец в комисията по външни отношения на Сената, Роджър Уикър - главния републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената, Майк Маккол - председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите и Майк Роджърс - председателя на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите.

Изобщо не е сигурно, че администрацията на Байдън ще подпише трансфера, отбелязва агенцията.

Касетъчните боеприпаси, забранени от повече от 120 държави, обикновено освобождават голям брой по-малки снаряди, които могат да поразят безразборно райони в широк радиус и да застрашат живота на цивилни.