Броят на починалите от Covid-19 във Великобритания нарасна за последното денонощие с 693 и достигна рекордните 29 427 души, съобщи британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Съгласно тези данни Великобритания е изпреварила Италия и сега е страната с най-много починали от коронавируса в Европа, отбелязват ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА. По-рано днес британската национална статистическа служба дори съобщи, че смъртните случаи в Обединеното кралство, за които е потвърдено или се предполага, че са от Covid-19, са над 32 000. Т

В същото време общият брой на починалите в Италия е 29 315 души, а на заразилите се от 21 февруари досега - 213 013 души. Смъртните случаи днес се увеличиха до 236 спрямо 195 вчера, докато новите заразени спаднаха до 1075 души спрямо вчерашните 1221, съобщи по-рано службата за гражданска защита. Това е най-малкият брой нови случаи за денонощие през последните два месеца. 

Във Франция общият брой на починалите е 25 531 души.

Хакерски мрежи са взели на прицел национални и международни организации, които се борят с пандемията от новия коронавирус, обяви още британският външен министър.

"Зад тези атаки стоят най-различни мотиви, от измама до шпионаж, но като цяло те са насочени към кражба на големи обеми лични данни и интелектуална собственост. Те често са свързани с държавни власти. Очакваме в следващите седмици и месеци тези атаки да продължат и вземаме редица мерки против тях", каза Рааб.

По-рано службите за компютърна сигурност на Великобритания и САЩ издадоха съвместно предупреждение за кибератаки срещу здравни организации по време на пандемията.

В същото време германско-американска ваксина срещу Cоvid-19 ще бъде изпробвана върху хора в САЩ, оповестиха замесените в създаването й компании.

След предварителни тестове в Германия, компанията "Бионтех" със седалище в Майнц и американската "Пфайзър" пристъпват към клинични изпитания на ваксината BNT162, при която е използвана мРНК, в САЩ.

В рамките на американското изследване ще бъдат ваксинирани 360 здрави доброволци - първо участници на възраст между 18 и 55 години, а след това и по-възрастни хора. Следващият етап от тестовете в Германия ще включва 260 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години, чието здравословно състояние ще бъде следено от специалисти от германския федерален институт за воксини "Паул Ерлих". Първите резултати се очакват през юни. Ако първоначалните тестове дадат положителни резултати, изпробването ще продължи с повече здрави доброволци, както и с хора от рисковата група.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че водещият национален експерт по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи ще даде показания в Сената за реакцията на федералното правителство на новия коронавирус, предаде ДПА.

"Доктор Фаучи ще даде показания в Сената и очаква това с нетърпение", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом преди заминаването си за щата Аризона, където ще посети завод за медицинска екипировка.

Той каза, че ще носи маска в Аризона, ако има такова изискване. Неотдавна вицепрезидентът Майк Пенс бе критикуван, че е бил без маска при посещение на медицински център.

Републиканската партия на Тръмп държи мнозинство в Сената. Президентът каза, че Фаучи няма да отиде в Камарата на представителите, която се контролира от Демократическата партия.

"Те искат да се провалим, което означава смърт", каза той и нарече опозиционната партия "Тръмпомразци".

Тръмп заплаши да се намеси в щати, чиито губернатори предприемат опасни действия при облекчаването на ограничителните мерки, но насърчи възобновяването на нормалната дейност. "Трябва да отворим страната си", каза той.

По най-нови данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ има над 70 000 починали от новия коронавирус. Преди дни самият Тръмп прогнозира, че те ще стигнат до 100 000.