Малко известна патриотична група, подкрепяща вдовиците на руските военни, призова президента на Русия Владимир Путин да нареди мащабна мобилизация на милиони мъже и да затвори границите, за да осигури победа в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Путин е под натиск да постигне победа в Украйна над 10 месеца, откакто изпрати войски там като част от операция, която според него има за цел да защити руснаците в Украйна.

В пост в "Телеграм" "Групата на вдовиците на военни в Русия" призовава Путин да нареди мащабна мобилизация и да забрани на мъжете на възраст да бъдат мобилизирани и пратени на фронта да напускат Русия. "Имаме пълното морално право да поискаме подобно нещо, тъй като съпрузите ни загинаха, докато защитаваха тези мъже, но кой би защитил нас, ако те избягат от страната?", казва групата.

След като на 21 септември Путин обяви "частична мобилизация", първата от Втората световна война, около 300 000 мъже бяха мобилизирани допълнително, а няколкостотин хиляди избягаха зад граница, за да не бъдат призовани да се бият на фронта.

До момента Кремъл не е отговорил на молбите на групата. Миналия месец Путин каза, че няма нужда от допълнителна мобилизация. Представителка на групата на вдовиците каза пред Ройтерс, че всички здрави мъже в Русия трябва да бъдат мобилизирани, за да защитават родината си. "Идващата война ще изисква съвсем различни ресурси: хуманитарни, психологически, икономически", заяви тя.

Ердоган планира утре да обсъди украинската криза с президентите на Русия и Украйна, обяви негов говорител

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган планира да разговаря с руския президент Владимир Путин и с президента на Украйна Володимир Зеленски утре, предаде ТАСС, като се позова на говорителя на турския лидер Ибрахим Калън, заявил това пред турската телевизия Ен Ти Ви.

Ердоган има намерение да обсъди с двамата президенти въпроса за уреждане на украинската криза.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин планира разговор с Ердоган, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс.