Палестинските екстремисти от ивицата Газа възобновиха ракетния обстрел по южната част на Израел след 12-часово прекъсване, предадоха ДПА и БТА. Последвали са няколко сигнала за тревога за опасност от ракети, обяви израелската армия в канала "Телеграм" днес. Израелските спасителни служби казаха, че за момента не са получени информации за жертви.

Миналата седмица израелската армия обяви, че над 9500 ракети и минометни снаряда са били изстреляни по посока на израелската територия от началото на войната с радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа на 7 октомври. При нападенията са използвани и десетки дронове.

Като цяло ивицата Газа е подложена на непрестанни бомбардировки от страна на Израел, откакто "Хамас" извърши изненадващата си атака на 7 октомври, причинила смъртта на над 1200 граждани на израелска територия. Израелските сухопътни сили навлязоха дълбоко в анклава и конкретно в град Газа.

ДПА отбелязва, че обстрелът по Израел е намалял значително от началото на израелската сухопътна операция в крайбрежната ивица. Израелската армия не уточнява дали в сметките за изстреляните ракети и снаряди са включени тези от териториите на Ливан, Йемен и Сирия.

Според информации от израелските медии общо 4000 ракети са били изстреляни срещу Израел по време на продължилата 50 дни война в ивицата Газа през 2014 г.

Държавите от ЕС осъдиха "Хамас" за използването на болници и цивилни като "жив щит"

Двадесет и седемте държави от Европейския съюз осъдиха "Хамас" за това, че използва болници и цивилни граждани като "жив щит" във войната срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел днес заяви, че същевременно блокът е поискал от Израел "максимална сдържаност при набелязването на мишените, за да се избегнат човешки жертви".

По време на срещата на министрите на външните работи на блока Борел представи изявлението, което издаде от името на 27-те държави, като проява на единство след седмици на често противоположни изявления за това как съюзът трябва да подходи към войната между Израел и "Хамас".

"Знаете колко трудно беше последните пъти, след гласуването в ООН, когато страните гласуваха по различни начини, да представим напълно единен подход", каза Борел. Само часове след като на 28 октомври лидерите от ЕС демонстрираха единство по отношение на войната между Израел и "Хамас", държавите членки бяха напълно разделени при гласуването на резолюция на Общото събрание, призоваваща за хуманитарно примирие в Газа, което да доведе до прекратяване на военните действия между Израел и "Хамас".

Сега обаче държавите от ЕС посочиха в изявление, че се присъединяват към "призивите за незабавно прекратяване на военните действия и за създаване на хуманитарни коридори, включително чрез увеличаване на капацитета на граничните пунктове и чрез специален морски маршрут, за да може хуманитарната помощ да достигне безопасно до населението на Газа".

Те също така потвърдиха своя "призив към "Хамас" за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Изключително важно е на Международния комитет на Червения кръст да бъде предоставен достъп до заложниците".

Като ключов принцип се посочва, че "ЕС осъжда използването на болници и мирни граждани като жив щит от страна на "Хамас".

Министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш заяви, че "за съжаление "Хамас" използва гражданска инфраструктура и цивилни като щит срещу израелските сили за отбрана. Така че ситуацията абсолютно не е черно-бяла."

Той добави, че "никой на Запад не е заинтересован да подкрепя която и да е терористична организация".

Външните министри обаче не стигнаха до отправяне на призив на прекратяване на огъня.

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че разбира "импулса за прекратяване на огъня". Но допълни, че тези, които се стремят към това, трябва да отговорят на въпроси, "например как искането за прекратяване на огъня в тази ужасна ситуация може да гарантира, че сигурността на Израел е гарантирана? Какво ще се случи с 200-те заложници и кой ще преговаря за това в ситуация, в която преговорите едва ли изглеждат възможни?". 

 Ракети, изстреляни от Южен Ливан, предизвикаха ответни действия от страна на Израел

Най-малко три ракети са изстреляни днес от райони в Южен Ливан по посока на Северен Израел, което е довело до ответен обстрел от израелската армия срещу райони близо до границата, предаде ДПА, позовавайки се на ливански източници от сферата на сигурността.

Израелската армия заяви, че е идентифицирала изстрелването на два минометни снаряда, които са преминали от Ливан на тяхна територия. Снарядите са паднали в ненаселени райони и не се съобщава за пострадали.

Снарядите от ответния израелски огън са паднали в покрайнините на селата Лабуна, Рас ал Накура и Тайер Херфа, което е довело до пламването на няколко пожара, съобщиха ливанските източници, като не съобщиха за пострадали.

Израелската армията уточни, че артилерията е нанесла удари по източниците на обстрела. Те съобщиха, че през тази нощ в Ливан, в района Биранит, е била разкрита въоръжена терористична клетка. Израелските сили съобщиха, че са нанесли удар по клетката и той е бил успешен.

Според източниците през нощта ситуацията на ливанско-израелската граница се е влошила, като Израел е нанесъл тежки въздушни удари по райони в Южен Ливан, след като вчера атака на проиранското движение "Хизбула" причини смъртта на израелски войници и на цивилни в град Довев.

С всеки изминал ден нападенията за отмъщение достигат все по-навътре в територията на друга страна. Разразилият се конфликт представлява най-сериозната ескалация от израелско-ливанската война през 2006 г., отбелязва ДПА.