Първото и най-важно условие за преговори за прекратяване войната в Украйна е Русия да преустанови агресията си, заяви в интервю за италиански вестник държавният секретар на Ватикана, който е човек №2 в в йерархията след папа Франциск, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кардинал Пиетро Паролин, държавният секретар (външният министър - бел. ред.) на Ватикана, каза пред ежедневника "Кориере дела сера", че Светият престол настоява за спиране на огъня, "като преди всичко, тези, които трябва да спрат да стрелят, са агресорите".

Изказването му идват след отзвука от думите на папа Франциск, който каза, че Украйна трябва "да покаже куража да развее бялото знаме" и да започне преговори с Русия за край на продължаващата вече две години война. Те разгневиха Киев, който извика папския нунций за обяснение, а НАТО и Москва разменяха реплики за кого били предназначени думите на папата.

Изказването на главата на Римокатолическата църква, което беше част от интервю, взето миналия месец, но излъчено едва в събота.

Кремъл заяви, че папският призив за прекратяване на войната е "напълно разбираем", а ръководителят на Алианса каза, че сега не е времето да се говори за капитулация.

В опит да успокои обстановката и да разясни думите на Франциск Паролин посочи, че папата е искал "да създаде условия за дипломатическо решение, което да позволи да бъде постигнат справедлив и траен мир".

По думите на кардинала е "очевидно", че за тази цел двете страни трябва да седнат на масата на преговорите, а първото и най-важно обстоятелство, за да се случи това, е "да бъде сложен край на агресията".

След това давайки ясно да се разбере, че под агресор има предвид Русия, Паролин заяви, че "отприщената срещу Украйна война не е резултат от някакво природно бедствие", а от конкретни човешки решения.

"Същата човешка воля, която предизвика тази трагедия, има възможност, но и отговорност да направи стъпки за прекратяването ѝ и да разчисти пътя за намиране на дипломатическо решение", каза той, цитиран от вестника.