Продължилата цял месец среща във Ватикана за бъдещето на Римокатолическата църква приключи без ясни позиции по горещи въпроси като достъпа на жените до дяконство и приемането на ЛГБТ общността, предаде Ройтерс.

Срещата, известна като Синода на епископите, се проведе след безпрецедентно двугодишно допитване. 365-те участници в Синода включваха 300 епископи заедно с миряни и около 50 жени, които бяха предимно светски лица.

По време на срещата папа Франциск за първи път даде право на жените и миряните да гласуват по църковните въпроси. Участниците в Синода ще се съберат за заключителна сесия след една година, след което Светият отец ще изготви документ по въпросите, които стоят пред Църквата.

Органът публикува обобщителен доклад с 81 параграфа, всеки от които получи одобрение от поне две трети от гласувалите.

Два от тях се отнасяха до възможността жените да бъдат ръкополагани за дякони и те получиха най-голям брой отрицателни гласове, въпреки че бяха одобрени. В единия параграф само се отбелязват различията в позициите, а в другия просто се призова за допълнително проучване преди следващата синодална сесия.

Обобщителният доклад не зае позиция по въпросите на ЛГБТ общността, въпреки че предварително се обсъждаше, че синодът може да призове Църквата да бъде по-приветлива към нея.

В един от параграфите на заключителния документ се казва: "По различни начини хората, които се чувстват маргинализирани или изключени от Църквата поради своя брачен статус, идентичност или сексуалност, също искат да бъдат чути и придружени". В него се казва, че участниците в синода изпитват "дълбоко чувство на любов, милосърдие и състрадание" към онези, които се чувстват наранени или пренебрегнати от Църквата, но не призовават за по-голямо приобщаване.

По-рано днес папа Франциск закри тържествено събранието с меса в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, отбелязва Ройтерс.