Русия и САЩ се разбраха следващата седмица Вашингтон да представи писмени отговори на руските предложения за гаранции за сигурността. Това съобщиха руските външни министри на Русия и САЩ в отделни изявления след срещата в Женева.

Двамата разговаряха час и половина. В началото на разговора ръководителите на дипломатическите ведомства казаха няколко встъпителни думи, а след това разговорът продължи в затворен за пресата формат.

"Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения", каза руският външен министър след срещата с Антъни Блинкън.

Лавров каза, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Той отново повтори, че Русия не е заплаха да съседката си.

Лавров посочи, че по време на срещата руската страна е чула предварителна устна реакция на предложените от САЩ и НАТО проекти за гаранции за сигурност.

"Реакцията беше предварителна, предупредиха ни за това. То беше придружено от някои уточняващи въпроси, отправени до нас, отговорите на които ще помогнат на американската страна (...) да подготви писмен отговор на нашите писмени проекти по споразумението със САЩ и по споразумението с НАТО ", уточни Лавров. 

Той подчерта, че опитът от общуване със западните партньори "е пълен с примери, когато нещо е било обещано, но не е изпълнено", но страните изразиха задоволство от преговорите.

"Антъни Блинкън ми каза, че е доволен от обмена на мнения, който се проведе, което ще им помогне (на Съединените щати) следващата седмица (...) да ни представят писмена реакция (относно гаранциите за сигурност)", каза руският външен министър.

В изявлението си Блинкен заяви, че са имали не преговори, а откровен обмен на виждания и потвърди за договорения срок с руския му колега за писмен отговор.

"Казах му, че в следващите дни ще проведем разговори с нашите партньори и съюзници и след това, надявам се, ще предадем нашите опасения и идеи на Русия по-подробно и писмено следващата седмица".

Според него двамата са съгласни, че дипломатическата работа трябва да продължи.

"След като руската страна се запозна с предложенията на САЩ, Вашингтон и Москва се договориха да продължат обсъждането на тази тема", каза още Блинкен.

Преди преговорите, които предвиждаха обсъждане на поисканите от Русия гаранции за сигурност, и двете страни заявиха, че не очакват пробив.

Блинкен каза, че не очаква никакви пробиви от преговорите с руския външен министър. В същото време шефът на Държавния департамент припомни, че двете страни вече са провели разговори по въпросите на сигурността. Така на 10 януари в Женева се проведоха консултации, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари във Виена се проведе заседание на Съвета на ОССЕ.

На 17 декември руското външно министерство публикува проекти на споразумения между Русия, САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. Документът предполага, по-специално, да не се разширява НАТО на изток, да се изтеглят оръжията на алианса до позициите от 1997 г., както и да не се разполагат ударни оръжия близо до руските граници. От руското външно министерство разясниха днес, че изтеглянето на оръжията на алианса до позициите от 1997 г. означава, изтеглянете на чуждестранните й сили от територията на България и Румъния, тъй като тогава тези страни не не са били членки на НАТО. Това предизвика съответна реакция и у нас.