САЩ добавиха 18 физически и 4 юридически лица в санкционния си списък срещу Русия, съобщи Ройтерс.

Мярката е предприета "в отговор на продължаващото неспазване на международните норми от страна на Русия".

В списъка са и двамата руснаци, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал - "Анатолий Чепига, известен като Руслан Боширов", и "Александър Мишкин, известен като Александър Петров". Те са наречени в изявлението "офицери от ГРУ, отговорни за опита за покушение срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря".

Четирите юридически лица пък са информационната агенция ФАН, "Экономика сегодня" ООД, "Невские новости" ООД и сайтът usareally.com, предаде РИА Новости.

В черния списък са добавени общо 15 агенти на Главното управление (ГУ) - руското военно разузнаване, което е по-известно под старото си име, Главно разузнавателно управление (ГРУ). Освен Чепига и Мишкин, други девет служители на ГУ са санкционирани заради намесата си в избори в САЩ, а четирима - за кибератаки срещу Световната антидопингова агенция (УАДА) и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

В същото време министерството на финансите на САЩ обяви, че ще отмени до 30 дни санкциите срещу руската компания Русал и холдингите En+ и Евросибенерго, предаде ТАСС.

Трите компании са се съгласили да се преструктурират, за да бъде намален делът в тях на руския олигарх Олег Дерипаска, така че той повече да няма контрол върху тях. Самият Дерипаска, метален магнат от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, остава в черния списък.