Администрацията на американския президент Джо Байдън даде да се разбере на Израел, че САЩ не вярват, че "ограничена война" в Ливан или "малка регионална война" са реалистични опции, тъй като би било трудно да се предотврати разширяването им, съобщава "Джерузалем пост".

Вашингтон предупредил за сценарий, при който Ливан ще бъде наводнен с терористи от проирански милиции, идващи от Сирия, Ирак и дори Йемен.

Администрацията на Байдън посъветва Израел през последните седмици срещу идеята за възможност от провеждане на "ограничена война" в Ливан и предупреди, че подобен ход може да накара Иран да се намеси - това казаха двама висши американски служители и израелски служител, информирани за разговорите, предава БТА.

"Джерузалем пост" припомня, че в сряда гворителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че САЩ остават "дълбоко загрижени за риска от ескалация по границата между Израел и Ливан".

"Ангажирани сме с интензивни дипломатически разговори и интензивни дипломатически преговори, за да се опитаме да предотвратим ескалирането на този конфликт извън контрол", каза той.

Милър добави: "Израел твърдеше пред нас в лични разговори от дълго време - и те казаха това и публично - че предпочитаното от тях решение на този конфликт е дипломатическо."