Американската администрация не планира среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин преди изборите в САЩ, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън.

О'Брайън увери, че Тръмп не е поискал среща с Путин, както беше съобщено по-рано. Според него САЩ са отхвърлили предложението на Русия за провеждане на онлайн среща на лидерите на "ядрената петица".

"Бихме искали да имаме по-добри отношения с Русия. Бихме искали да имаме споразумение за контрол на оръжията с Русия. Но това зависи от тях. Те трябва да решат как ще продължат по този въпрос", добавя още О'Брайън.

Съединените щати може да сключат с Русия двустранно споразумение в областта на ядреното разоръжаване. Вашингтон разчита, че въз основа на този документ по-късно ще може да се постигне споразумение и с Китай. Това заяви по-рано специалният представител на американския президент по контрола над въоръженията Маршъл Билингсли в интервю за японския вестник "Никкеи".

Преди седмица държавният секретар Майк Помпейо обяви, че Москва и Вашингтон са постигнали напредък в преговорите по контрола над въоръженията и че САЩ разчитат на нова среща по тази тема в близко бъдеще и изрази надежда, че Пекин ще се включи в тях.

САЩ и Русия преговарят във Виена за удължаване на подписания през 2010 г. договор Нов СТАРТ за ограничаване на ядрените въоръжения, чието действие изтича през февруари 2021 г.

"Тристранен договор за контрол на ядрените въоръжения според нас дава най-добър шанс за избягване на изключително дестабилизираща тристранна надпревара в ядрените оръжия", каза наскоро Билингсли.

Позицията на Пекин е, че първо САЩ и Русия трябва да се споразумеят за намаляване на ядрените си арсенали, а едва след това Китай и други страни може да се присъединят към усилията за ядрено разоръжаване.