Световните запаси от ядрени бойни глави са намалели на 13 400 в началото на тази година, но деветте ядрени сили са продължили да модернизират арсеналите си, заяви днес Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА и БТА.

Общият брой на бойните глави в света е намалял с около 465 в сравнение с началото на 2019 г., посочи институтът в свой доклад.

Намаляването се дължи главно на унищожаването на излезли от употреба ядрени оръжия, притежавани от Русия и САЩ. Двете ядрени свръхсили притежават заедно около 90 процента от ядрените оръжия в света.

Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея са другите държави, признали, че разполагат с ядрени оръжия.

Според СИПРИ САЩ са имали 5800 бойни глави, а Русия - 6275. Великобритания е притежавала около 215 ядрени бойни глави, Франция - 290, Китай - 320, Индия - 150, Пакистан - 160, Израел - 90. Предполага се, че Северна Корея има 30-40 ядрени бойни глави, но те не са включени в оценката на института.

Според доклада около 1800 ядрени бойни глави са били поддържани във високо ниво на готовност.

Ядрените държави са модернизирали своите арсенали или са разработвали нови системи.

Изследователите посочват, че "деветте ядрени държави, изглежда, запазват своите арсенали за неопределено бъдеще", което предполага, че ядрените оръжия все още се смятат за възпиращо средство, но има и признаци, че им се придават "нови или разширени" роли във военните планове, особено що се отнася до САЩ и Русия. Това представлява "значително обръщане на тенденциите след Студената война към постепенна маргинализация на ядрените оръжия", което "вероятно е най-обезпокоителното развитие".

Докладът се основава на открити източници. Липсата на прозрачност от страната на ядрените държави като цяло е предизвикателство, казва СИПРИ.