САЩ ще изтеглят тази седмица целия дипломатически персонал, който все още е в посолството ни в Каракас, поради задълбочаването на кризата във Венецуела, съобщи в Туитър държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Това решение беше взето в резултат на влошаването на обстановката в южноамериканската държава, както и въз основа на заключението, че присъствието на американски дипломатически персонал в посолството се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ, посочи в изявление Държавният департамент.

В изявлението не се уточнява денят, в който служителите ще напуснат посолството.

Междувременно венецуелският опозиционен лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо призова сънародниците си отново да протестират в Каракас и навсякъде другаде в страната във вторник в 15 ч. местно време (19 ч. по Гринуич) срещу продължаващото от четвъртък прекъсване на електроподаването.

Според президента на Венецуела Николас Мадуро сегашното прекъсване на електроподаването, което засяга цялата страна, е резултат от кибератака на САЩ и опозицията срещу главната венецуелска водноелектрическа централа.