Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който от 20 ноември беше лекуван във военна болница в град Гори, е бил върнат обратно в затвора в град Рустави. Това съобщи днес телевизия "Рустави 2", цитирана от ТАСС.

На кадри, заснети от грузинската медия през нощта, се вижда как от болница излиза линейка, съпровождана от полицейски конвой, а по-късно колоната влиза в двора на затвор. Според телевизия "Рустави 2" Саакашвили e бил именно в този конвой, допълва БТА.

Грузинското министерство на правосъдието все още не е коментирало случая. Адвокати и сътрудници на Саакашвили обаче изразиха убеденост, че той вече е преместен в затвора.

"Не знаем нищо за преместването на Саакашвили. Освен това досега няма потвърждение от службата по изпълнение на наказанията. Никой не отговаря на нашите позвънявания, но самият аз съм убеден, че бившият президент е преместен в затвора в Рустави", каза пред същата телевизия неговият адвокат Шота Тутберидзе.

Решението за преместване на Саакашвили от болницата обратно в затвора е било взето на 27 декември, но след като научил за него, той започнал да се съпротивлява и загубил съзнание. Тогава Специалната пенитенциарна служба отложила прехвърлянето му.

Бившият грузински президент се върна в страната малко преди първия тур на местните избори в началото на октомври, след което беше задържан и изпратен в затвора. Саакашвили обяви гладна стачка, тъй като се смята за политически затворник. На 20 ноември той бе откаран във военната болница в град Гори, след като прекара 12 дни в затворническа болница в покрайнините на столицата Тбилиси.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., след като срещу него бяха заведени 4 наказателни дела, по две от които политикът беше осъден задочно на 3 и 6 години лишаване от свобода. Освен това продължават още два процеса срещу бившия грузински президент - по обвинения в насилствено потушаване на митинг на опозицията на 7 ноември 2007 г., погром в офиса на телевизия "Имеди" и присвояване на държавни средства в размер на около 9 милиона лари (над 2,9 милиона долара), припомня ТАСС.