Върховният съд на Великобритания разреши на американското правителство да обжалва решението основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Основателят на "Уикилийкс" е издирван от американското правосъдие по обвинения в шпионаж.

В разпространеното днес съобщение се посочва, че ще бъде насрочено касационно дело, но не се уточнява датата.

През януари по-ниска британска съдебна инстанция отхвърли искането на САЩ за екстрадиция на Асандж, за да бъде съден за публикуването преди десетина години на голямо количество секретни военни и дипломатически документи. Тогава съдът мотивира решението си с хуманитарни причини, а именно, че подсъдимият вероятно ще се самоубие, ако бъде поставен в тежките условия на американските затвори. Но съдията Ванеса Барейцър постанови Асандж да остане под стража до евентуално обжалване и заради вероятността да избяга, ако бъде пуснат на свобода.

Асандж се укриваше в продължение на седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е издирван за изнасилване и сексуално посегателство. През ноември 2019 г. Стокхолм сне тези обвинения поради изтекла давност. Но прокурори от САЩ са изготвили срещу Асандж 17 обвинения в шпионаж и едно за злоупотреба с използване на компютър. Ако бъде признат за виновен по всички точки, 50-годишният австралиец може да получи присъда до 175 години затвор.