Ваксините срещу COVID-19 вече ще бъдат масово достъпни в САЩ през април. Това прогнозира днес водещият американски епидемиолог Антъни Фаучи, цитиран от Асошиейтед прес.

Д-р Фаучи, който при предишния президент Доналд Тръмп оглавяваше щаба на Белия дом за борба с новия коронавирус, а сега е главен съветник по медицинските въпроси на неговия наследник на поста Джо Байдън, се аргументира, че снабдяването ще се увеличи и повечето хора ще могат да се имунизират, допълва БТА.

Делът на ваксинираните срещу COVID-19 ще се увеличи значително през следващите месеци, каза той по американската телевизия Ен Би Си. Д-р Фаучи обоснова прогнозата си с предстоящите доставки на двете одобрени за използване в САЩ ваксини, потенциала за разрешаване на трета и меркте, предприети от администрацията на Байдън за повишаване на капацитета за снабдяване с ваксини.

Чисто логистично ще са необходими още няколко месеца за имунизиране на пълнолетните американци, посочи директорът на американския Национален институт за алергии и инфекциозни заболявания. Той прогнозира, че т. нар. стаден имунитет може да бъде постигнат в САЩ до края на лятото.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой заразени с новия коронавирус (над 27 милиона и 200 хиляди) и смъртни случаи, свързани с причиняваното от него заболяване COVID-19 (близо 472 хиляди), по данни на университета "Джонс Хопкинс".