Хората с алергия могат да се имунизират с новата ваксина срещу коронавируса "Спутник V", но не в период на нейно изостряне, предаде ТАСС. Агенцията цитира изявление на ръководителя на екипа, създал тази руска ваксина, Александър Гинцбург от центъра "Гамалея".

"Ваксината "Спутник V" може да се прилага на хора с алергични усложнения, но единствено, ако не е в стадий, когато алергичното заболяване е изострено. Преди имунизацията е добре да се видят при хроничните алергици някои техни кръвни параметри", заяви Гинцбург.

По неговите думи в частност трябва да се направят анализи на С-реактивния белтък, а също така да се провери нивото на имуноглобини от клас Е. Те се явяват онези агенти, които причиняват алергичните усложнения. Ако тези показатели са в норма, тогава спокойно могат да се ваксинират хора с алергични заболявания със "Спутник V".

Гинцбург изказа мнение, че ваксината на "Пфайзер" може да се окаже противопоказна за хора с алергии. По неговите думи това се дължи на особеностите на техния препарат, който съдържа РНК. РНК се вкарва с ваксината в големи количества непосредствено в човешкия организъм. А той така е устроен, че разполага със система от интерферони. Те много активно реагират на всяка чужда РНК, вкарана в организма. Тази форма на ваксината може да се окаже противопоказна за хора с алергии, които са с повишена естествена имуноактивност , счита Гинцбург. Поради тази причина трябва да се направят допълнителни изследвания при хората, страдащи от алергии