Трябва да спрете да пиете алкохол поне две седмици преди да бъдете ваксинирани срещу коронавируса. Това обяви във вторник шефът на Роспотребнадзор* Анна Попова в интервю за радиостанция "Комсомолская правда", цитирана от ТАСС.

"Най-малко две седмици преди имунизацията е абсолютно необходимо да се спре приема (на алкохол)", каза тя в отговор на въпрос.

Ръководителят на Роспотребнадзор също така припомни, че пушенето и "всичко, което може да раздразни белите дробове и по този начин пречи на дишането не е добро, всичко може да бъде само вредно".

Попова отбеляза, че в Русия е започнала мащабна ваксинация срещу коронавирус, всичко е готово за нейното прилагане. "От името на президента на Руската федерация в страната започна мащабна ваксинация, всичко е готово за това", каза тя.

Ръководителят на Роспотребнадзор добави, че ваксините срещу коронавирус трябва да дават имунитет поне шест месеца.

Алкохолът компрометира имунната система на организма и увеличава риска от неблагоприятни последици за здравето. Следователно хората трябва да минимизират консумацията на алкохол по всяко време, и по-специално по време на пандемията на COVID-19. Алкохолът е психоактивно вещество, което е свързано с психични разстройства; хората в риск или които имат нарушение на употребата на алкохол, са особено уязвими, особено когато са в самоизолация, категорични са учените.

Когато комбинирате стрес и алкохол, той се превръща в по-голям риск за здравето, отколкото повечето хора си дават сметка. Не става дума само за алкохол, а и за всякакъв вид тютюнопушене, което също излага дробовете ви допълнително на риск, отбелязаха наскоро американски лекари.

*Роспотребнадзор - Федералната служба по надзор на спазването на правата на потребителите и благополучието на човека