Полша е прехвърлила бойни вертолети към границата с Беларус, а техните пилоти са готови "без колебание" да открият огън в случай на заплаха, заяви заместник-началникът на полския генерален щаб Марек Соколовски на среща с министъра на отбраната Мариуш Блашчак.

Съвсем наскоро Полша реши да увеличи броя на военните си по границата заради присъствието на бойци от руската ЧВК "Вагнер" на територията на съседна беларус. Министерството на отбраната на страната заяви, че увеличаването на числеността на войските ще продължи.

Подобно съобщение дойде и от Литва, която също има известно количество "вагнеровци" на границата си.

Част от "вагнеровците" се намират близо до границата с Литва в Гродненска област на Беларус, заяви президентът Гитанас Науседа след среща с полския премиер.

И така Вилнюс засили охраната на границата си и актуализира плановете за реакция в случай на провокации.

"Може да имаме различни мнения за намеренията на бойците на "Вагнер" в Беларус, но едно е съвсем ясно: и за Путин, и за Лукашенко би било твърде голямо изкушение да не се възползват от присъствието на бойците на "Вагнер" в непосредственото им съседство за евентуални провокации срещу страните от НАТО", заяви Науседа.

Ден по-рано лидерът на полската опозиция Доналд Туск обвини полските власти, че изкуствено раздуват заплахата от "Вагнер" с предизборна цел.

На 1 август полското министерство на отбраната съобщи за нарушение на въздушното пространство на страната. Според полските анализатори на отворени данни въпросните самолети са били Ми-24 и Ми-8. Беларуското министерство на отбраната заяви, че по този начин Полша се опитва да оправдае струпването на сили в близост до границата. Днес бившият ръководител на полското правителство Влоджимеж Цимошевич заяви, че двата хеликоптера са принадлежали на охраната на президента на Беларус. Минск отрича това.

Наемниците на руската ЧВК "Вагнер" са прехвърлени в Беларус с цел дестабилизиране на източния фланг на НАТО, заяви министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Той също така добави, че Полша и съседна Литва смятат, че в Беларус има около 4000 наемници от групата ЧВК "Вагнер", които могат да бъдат използвани за провокации.

"Трябва да сме готови за това, че броят на провокациите ще нараства", заяви Моравецки след среща с литовския президент Гитанас Науседа.

В събота Моравецки заяви, че повече от 100 наемници от ЧВК "Вагнер", разположени в Беларус, са били преместени в района на Сувалкския коридор (сухопътен коридор между Беларус и Калининградска област, дълъг около 100 км, разположен в участъка на границата между Полша и Литва).

"Групата "Вагнер" е изключително опасна и частите на тази група са преместени на източния фланг на НАТО, за да го дестабилизират", заяви Моравецки.

След появата на лагери на наемници на ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус полските власти решиха да подсилят войските си на източната граница, като преместиха повече от 1000 войници на източната си граница.

Междувременно от вчера в близките до "Вагнер" канали в Telegram започнаха да се появяват снимки на бойчи от частната военна компания на фона на полски гранични стълбове.