Руският президент Владимир Путин критикува днес в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Еродган използването от украинската армия на бойни безпилотни самолети, доставени от Анкара, съобщава АФП.

Според Путин използването от силите на Киев на турски бойни дронове тип "Байрактар", които през октомври осъществиха стрелба срещу проруски сепаратисти, представлява "провокация".

Руският президент критикува "деструктирваната политика" на Киев, целяща според него "да подкопае споразуменията от Минск", подписани през 2015 г. и предназначени да сложат край на конфликта в Източна Украйна, но чиято политическа част изобщо не бе приложена.

Путин е подчертал също в разговора "необходимостта Киев да се откаже от всякакъв опит за силови действия" в Източна Украйна, според съобщение на Кремъл.

Украинската армия използва в края на октомври произведен в Турция боен дрон "Байрактар" TB2, за да нанесе удар по оръдие гаубица Д-30 на проруските сепаратисти.

Използването на боен дрон бе критикувано както от Русия, така и от Франция и Германия, които са посредници в мирния процес в Източна Украйна.